Matematik

Forstørrelsesfaktor

30. maj 2010 af RedPanda (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal skrive noget om forstørrelsesfaktoren efter et projekt, men syntes ikke rigtig jeg har fået det rigtige resultat.
Hjælp?

Den originale opgave lød- Tag linealen, som er 1 meter lang, og mål hvor lang en skygge, den kaster, når den står lodret. Mål dernæst længden af din egen skygge, og benyt ensvinklede trekanter til at beregne din højde
Jeg var syg da de lavede projektet i klassen så jeg fik bare resultatet.
En lineal på 1 meter kaster en skygge på 2 meter.
Man opnår en højde på 3,3 meter ved en højde på 168.

Jeg forsøgte så at finde forstørrelses faktoren.
k=3,3/2=1,65
Forstørrelses faktoren er derfor 1,65
Las os checke det.
2/1,65= 1,2 Linealens beregninger passer meget fint, så er det nr 2.
3,3 meter omregnet til centimeter= 3,3*100= 330 centimeter.
330/1,65= 200

Det passer jo ingen steder, 200 er temmelig langt fra 168.
Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Du kan ikke blande m og cm som det passer dig.

Du må altså vælge samme måle-enhed ved hver forstørrelse.

2m/1m giver k = 2

3,30 m/1,65 m giver k = 2,   ligesom 330 cm/165 cm giver k = 2.

k opnås altså ved at dividere sammenhørende værdier af længderne i samme måle-enhed.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2010 af Crazyguitarman (Slettet)

du får blandet rundt i nogle ting..

du finder ikke forstørrelsesfaktoren ved at dividere de sammenhørende, der finder du forholdet mellem de to sider, og sm krabasken siger skal du bruge samme måle enhed, det er meget vigtigt!

Jeg går ud fra det er en fejl at der står 168 cm /1.68 m, hvis det er korrekt er trekanterne ikke ensvinklede! jeg retter det til 1.65 m. og finder forstørrelses faktoren, ved at dividere til tilsvarende sider med hinanden, altså 3.3 og 2, samt 1.65 og 1.

3.3/2 = 1.65
1.65/1 = 1.65


Skriv et svar til: Forstørrelsesfaktor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.