Kemi

Forbrænding af Propan

04. juni 2010 af supermax (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej har fået stillet spørgsmålene.

Opskriv reaktionsligningen for den fuldstændige forbrænding af propan.
Hvis vi har 5 liter propangas hvor mange liter ilt skal vi så bruge til forbrændingen?

Den afsteme reaktion har jeg fået til at give

C3 H8+O2→CO2+H2O
C3 H8+5O2→3CO2+4H2O
 

og så vil jeg selvfølgelig sætte det ind i et skema for at beregne det men kan ikke rigtige se hvordan jeg skal gøre når det 5 liter propan gas man har fået at vide og ikke 5 kilo eksempelvis. Nogen der kan hjælpe med at løse den? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Du skal finde en databog og finde propans massefylde ( vægtfylde) 

Og derefter  brug q = m  / V 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2010 af Bankier (Slettet)

C3H8 + 5 O2 → 3 CO2 + 4 H2O + varme

q ( propan) = 1,83 g /L gas


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2010 af Bankier (Slettet)

m = q * V = 1,83g /L * 5 L = 9,15 g propan gas


Svar #4
04. juni 2010 af supermax (Slettet)

Tak jeg kigger lige på det :)


Svar #5
04. juni 2010 af supermax (Slettet)

Kan det passe man så skal bruge 117,558 liter ilt? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Har du fundet ud af hvor mange mol propangas der er?

Hvis ja så gang det med 5 og så har du antal mol for ilt

derefter så udregn massen ved at finde molvægten g/mol

derefter find densiteten for O2 og beregn volumet.

Hvis du har gjort sådan så skulle det være korrekt. !


Svar #7
04. juni 2010 af supermax (Slettet)

Sådan har jeg gjort :)

Vedhæftet fil:Skrivebord.png

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. juni 2010 af LisaFogthAndersen (Slettet)

Hej :) hvor har I fundet oxygens massefylde henne?


Svar #9
06. juni 2010 af supermax (Slettet)

Hehe hej Lisa det Christoffer fra klassen :) http://da.wikipedia.org/wiki/Oxygen Her kan du finde den :) Massefylde (gas): 1,429 g/L


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. juni 2010 af LisaFogthAndersen (Slettet)

Tak :) Og hej :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2010 af LisaFogthAndersen (Slettet)

Hvordan finder du oxygens mol?


Svar #12
06. juni 2010 af supermax (Slettet)

Det findet du ved at devidre massen m med molarmassen M af oxygen :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. juni 2010 af LisaFogthAndersen (Slettet)

Har fundet ud af det :) ellers tak..


Svar #14
06. juni 2010 af supermax (Slettet)

Hehe bedre sent end aldrig men hvis der mere skriver du bare :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. juni 2010 af Marcipan (Slettet)

jeg får det til 25,0351 Liter ilt Supermax (:


Svar #16
06. juni 2010 af supermax (Slettet)

Det også det rigtige svar har jeg senere fundet ud af :) kan du evt skrive hvad du har gjort for gjorde det jo bare i betrakning af reaktionsligningen med at den var 1:5 :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. juni 2010 af Marcipan (Slettet)

Jeg er ked af jeg skriver så sent O: var langt fra færdig med mine opgaver til i morgen nemlig xP

her er hvad jeg gjorde:

Besvarelse af opgave:


C3H8 + O2 → CO2 + H2O afstemt: C3H8 + 5O2 → 3CO2 + 4H2O


1. Propans densitet/massefylde/vægtfylde:

q = m/V
q = 1,83 g/L (pr liter gas)

m = q * V
1,83g /L * 5 L = 9,15 g propan gas


2. Antal mol propangas der er:
Molmasse, M af propan, C3H8: (C = 12,011 g/mol · 3) 36,033 g/mol + (H = 1,0079 g/mol · 8) 8,0632 g/mol =44,0962 g/mol

3. så tager jeg mine 9,15 g og dividerer det med propans molmasse 44,0962 g/mol = 0,207501 mol

4. Så finder jeg antal mol for ilt: 0,207501 mol · 5 = 1,03751 mol

5. Dernæst massen for ilt, O2:
Molmassen, M: O2 = 15,9994 g/mol · 2 = 31,9988 g/mol

deraf massen for ilt,m:

x/31,9988 g/mol = 1,03751mol
x = 31,9988 g/mol · 1,03751 mol
x = 33,1991 g

massen dividerer jeg med molmassen : 33,1991 g : 31.9988 g/mol = 1,03751 mol

antal mol dividerer jeg så med 24,13 L/mol, da det er det der alle gasser fylder under de betingelser opgaven skriver: 1,03751 mol: 24,13 L/mol = 25,0351 L

håber det hjalp (:


Skriv et svar til: Forbrænding af Propan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.