Matematik

Eksamenssæt

04. juni 2010 af Quantum (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Sommer 2005: 

Opgave 1. Forklaringen må gerne uddybes. Jeg er ikke med på det

Opgave 2.

b) og c) 

Hvad sker der?


Svar #1
04. juni 2010 af Quantum (Slettet)

Her er opgaven. 

Vedhæftet fil:Funktion.pdf

Svar #2
04. juni 2010 af Quantum (Slettet)

 Her er løsningen

Vedhæftet fil:S2005-loes.pdf

Svar #3
04. juni 2010 af Quantum (Slettet)

opgave 1

a) Det er for mig klart at "2i" er den ene pol. Jeg kan ikke se hvorfor der skulle være to af disse ?

b) Uligheden hvor e^(-y) kommer frem. Hvorfor gælder dette og hvordan kommer vi frem til det sidste. Jeg kan slet ikke se argumentet i dette.

c) Jeg bruger også Res.sæt. Men hvorfor får de (-1/12 * e^-z) ?

Opgave 2

b) Ville gene se en mere eksplicit udregning

c) Hvad sker der her?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Opg 1) a) Der er jo 3 rødder i z3 + 8i = 0 . Den ene er 2i , og de to andre er -i±√3

b) Der gælder eiz = ei(x+iy) = e-y·eix , så |eiz| = e-y , hvor x,y er real- og imaginærdelen af z.


Svar #5
04. juni 2010 af Quantum (Slettet)

 opg.1 a) hvordan udleder du det?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

z3 + 8i = (z-2i)(z2 + 2iz -4) = 0 ⇒ z = 2i ∨ z2 + 2iz - 4 = 0 .

Det sidste 2.-gradspolynomium har rødderne z = -i ±(√(-4 + 4·4))/2 = -i ± (√12)/2 = -i ± √3 .


Svar #7
04. juni 2010 af Quantum (Slettet)

 Så du deler polynomiet med (z-2i) og finder et nyt. det giver mening


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Fordi 2i er rod i z3 + 8i (det eftervises hurtigt), findes der jo et polynomium p(z) af grad 2, så at z3 + 8i = (z-2i)·p(z) . Det er klart, at p(z) må have formen z2 + az - 4 , fordi konstantleddet i z3 + 8i kun får bidrag fra konstantleddene i z-2i og p(z) . Tilbage er så at afstemme a, så (z-2i)·p(z) bliver lig med z3 + 8i .


Svar #9
04. juni 2010 af Quantum (Slettet)

Hvad gør man med de andre spørgsmål, som jeg har fremhævet?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 - #3

Opg 1 c) Det er ikke -(1/12)·e-z , men (-1/12)·e-2 for det ene residue.

Opg 2)

b) Kurven γ(t) er cirklen med centrum i 0 og radius 1/4 . Den forløber klart i G . Kurven μ(t) er cirklen med centrum i (1/2) og radius 1/2 ; den forløber også klart i G. Opgavebesvarelsen i #2 giver ret detaljeret beregningerne til de to integraler. Kurven γ løber omkring den ene pol i 0 . Inden for kurven μ er der ingen poler for f, og integralet er derfor 0.

c) Her betragtes nu funktionen g(z) = f(z)·e-(π/2)i(z+1) , og det vises, at Res(g(z),z=0) = -i , da e-(π/2)i(z+1) ikke har nogen poler og antager værdien -i for z = 0 . Heraf følger, at integralet af g(z) langs kurven γ(t) bliver 2πi·(-i) = 2π .


Skriv et svar til: Eksamenssæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.