Matematik

10 som grundtal?!

05. juni 2010 af Laughian (Slettet)

 Hej :)

Jeg overvejede hvad det egentlig helt præcist betød, at 10 er grundtal til logaritmefunktionen!

Håber i kan hjælpe
og på forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det betyder, at log10(10) = 1 .

Generelt gælder, for logaritmefunktionen med grundtal a, at

loga(1) = 0 , og

loga(a) = 1


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. juni 2010 af CasparJespersen (Slettet)

 Derudover, defineres logaritmefunktionen som det tal du skal opløfte grundtallet i for at få en given værdi.

Også forstået således:

log10(100) = 10 <=> 1010 = 100, og

log10(x) = y <=> 10y = x, og altså

loga(x) = y <=> ay = x

Hvor a er grundtallet. Der er de populære værdier 10 og e.


Svar #3
05. juni 2010 af Laughian (Slettet)

Tak fordi du gad hjælpe!

Men kunne det ikke gøres lidt mere præcist?
* Spørgsmålet er bare, er 10-tallet et grundtal til logaritmefunktionen fordi den går ud med log?

Tak igen!


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Med ord kan man sige, at logaritmen et tal er den eksponent, man skal give 10 (hvis 10 er grundtal) for at få tallet, så logaritmen til 100 er 2, fordi 102 = 100, (2 kaldes eksponenten).


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke rigtigt, at log10(100) = 10 . Derimod gælder

log10(100) = 2 ⇔ 102 = 100 .

Alle logaritmefunktionerne er proportionale. Er a og b to positive reelle tal, gælder der

loga(x) = logb(x)/logb(a) = logb(x)·loga(b)


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2010 af CasparJespersen (Slettet)

 #5

Det har du ret i, der gik det lige hurtigt nok med at sende :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2010 af AMelev

#3 Det er snarere omvendt: -------- Fordi 10 er grundtal til Log, "går 10^ ud med Log".

Af alle logaritmefunktioner Loga ("går ud med" a^) arbejder vi normalt kun med 2, nemlig
Titalslogaritmen Log = Log10, som "går ud med" 10^ og
Naturlig logaritme Ln = Loge, som "går ud med" e^

Grundtallet til logaritmefunktionen er grundtallet for den eksponentialfunktion, den stammer fra/"går ud med"/er den omvendte funktion af..


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juni 2010 af mette48 (Slettet)

10 er grundtal til logaritmefunktionen

Tidligere inden lommeregneren, brugte man logaritmer til større udregninger.

Når 10 er valgt som grundtal hænger det formentlig sammen med at vi anvender 10-talsystemet.

log10=1  10=101

log 100=2   100=102

osv.

Første ciffer i logaritmen angav altså hvilken potens af 10 tallet skulle ganges med.

20 =101*10log2= 101+0,3010 =101,3010

200=102*10log2= 102*100,3010 =102+0,3010=102,3010

De sidste fire cifre slog man op i en logaritmetabel (firecifret)

Skrivemåden herover viser vist hvad det betyder at grundtallet er 10, samtidig fås en forklaring på hvorfor man brugte 10 som grundtal.


Skriv et svar til: 10 som grundtal?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.