Matematik

Ligning og Lineær funktion

11. juni 2010 af Mariamaria (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Jeg er ikke lige den skarpeste kniv i skuffen til matematik.

Jeg skal til mundtlig eksamen, og har et spørgesmål der lyder følgende:

1. Ligninger

Gør rede for væsentlige ting indenfor emnet. Redegørelse skal omfatte hvordan man løser en ligning ved beregning og aflæsning. 

Jeg har indtil videre noget, om hvordan man løser en simpel ligning med håndkraft, med tilhørende regneregler.

Men jeg skal også vise hvordan man kan aflæse ligningen. Hvis man f.eks. har ligningen: 3x - 7, hvordan er det nu lige man tegner den ind i en graf? Er det bare at den skærer i -7, og vokser med 3x? Men hvordan kan man aflæse x? 

Og beregning af en ligning. Mener de ved udregning af a og b, eller at løse den ved håndkraft?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2010 af Chris-86 (Slettet)

Når du har en ligning som hedder 3x-7, mener du vel y=3x+7. Dette kommer af y=a*x+b, som er ligningen for en ret linje.

Dvs. du bare kan tegne din ligning ind i et koordinatsystem og aflæse. Dette gør man ved at lade linjen skære y-aksen i -7, og så lader man den vokse med 3x. dvs. "en ud af x-aksen og 3 op af y-aksen"

Så kan man aflæse en tilfældig x-værdi når du har tegnet en linje:)


Svar #2
11. juni 2010 af Mariamaria (Slettet)

 Mange tak for det:)

Men problemet er også, at jeg jo egentlig skal tale om ligninger. Men jeg er bange for at jeg roder det sammen med lineærer funktioner. 

Min ligning hedder 3x - 7, men kan man godt ligesom du gør, sætte den ind i forkskriften for en lineær funktion y = a*x+b og på den måde gøre den til en lineær funktion, eller er det to vidt forskellige ting?

Hvis man ikke må det. Ved jeg ikke hvad jeg skal fortælle om. Jeg kan sagtens finde ud af lineær funktioner, men bliver man nød til at sætte ligningen ind i ligningen for lineære funktioner, før man kan aflæse ligningen og beregne den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2010 af Chris-86 (Slettet)

 Hej igen :)

Tror ikke du skal være bange for at blande ligninger og funktioner sammen. Det er meget normalt at ligninger og funktioner går hånd i hånd.

Vil skyde på du skal forklare noget omkring lingingen opbygning. vise hvordan man kan isolere, og så kunne du evt. forklare at x også kan findes ved at bruge et koordinatsystem. Det giver også et godt visuelt overblik!

Hvis indsætter din ligning i et koordinatsyatem og f.eks. aflæser x=6, vil du få den samme y-værdi som hvis du sætter 6 ind i din ligning. (men ved du nok godt)?


Svar #4
11. juni 2010 af Mariamaria (Slettet)

 Tusind tak det hjalp. Men jeg forstår ikke 100%.

Altså jeg er med på at jeg lader den skærer i -7 på x-aksen, og går en ud og to op, men hvordan aflæser man x? Hvordan ved man hvor på linjen man skal aflæse x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2010 af NejTilSvampe

 ligninger og funktioner er ikke det samme.

en ligning er f.eks.  3x -7 = 0   her kan du løse for x, nemlig x= 7/3

en funktion er f.eks.  y = 3x - 7  , her kan vi ikke umiddelbart løse for x.   Med 3x - 7  går jeg udfra du mener  y = 3x - 7   så det er altså en funktion og ikke en ligning.  Hvis vi sætter y lig med et tal, kan vi godt blive enige om at der er tale om en ligning.

Hvis du vil tegne funktionen så skal den skære -7 i y-aksen, ikke x-aksen!! 

Jeg kan ikke fortælle dig hvor du skal "aflæse x". x er din variable, den kan være hvad somhelst, spørgsmålet giver ganske enkelt ikke mening :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2010 af AMelev

Når du har tegnet din graf y = ax + b, kan du til enhver y-værdi gå ind på grafen og aflæse den tilsvarende x-værdi - eller du kan beregne den.

Dit eksempel y = 3x- 7 (tegn grafen som en ret linje gennem (0,-7) 0g (1,-4)).
Deifner den ønskede funktion f:

Nu kan du løse ligningen y = 5 ved at indsætte y-udtrykket og løse lign. mht x.
Alternativt, kan du løse lingningen grafisk ved at bestemme den x-værdi, hvor f(x)-værdien = 5


Svar #7
13. juni 2010 af Mariamaria (Slettet)

 Rettelse: Min ligning hedder 3x - 7 = 25

y = a*x + b

Vil det sige at man kan behandle den som en funktion og aflæse x, nu hvor vi ved at y = 25. Så går man vel bare op til der hvor der står 25 på y aksen, og aflæser x?

Men jeg er lidt bange for at om jeg må det. Mit emne er jo trods alt ligninger og ikke funktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2010 af AMelev

Dit spørgsmål går jo både på beregning og aflæsning. Du skal så gøre rede for begge metoder - og påvise, at det giver samme løsning.


Skriv et svar til: Ligning og Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.