Matematik

Udregning af eksponentiel ligning vha. et kendt punkt og halvveringskonstanten

14. juni 2010 af kasaje (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen!

Jeg skal til mundtlig eksamen i matematik onsdag d. 16/6 og har lidt problemer!

"Vis hvordan man finder ligningen for en eksponentiel sammenhæng ud fra et kendt punkt og halvveringskonstanten"

Jeg er nogenlunde med på hvordan man finder a. Mit store spørgsmål er så bare, hvordan finder jeg b?

Jeg håber, at der er nogle søde mennesker der vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2010 af ramme2 (Slettet)

Hvis du kender fremskrivningsfaktoren a og et punkt på den eksponentiale graf, kan du også finde b ved hjælp af formlen.   

b= y1/ ax1      (formel 35 i vores formelsamling)          (x1;y1)    er koordinaterne til punktet på grafen.  


Svar #2
14. juni 2010 af kasaje (Slettet)

Det ved jeg godt. Men jeg har ikke (x1;y1) og (x2;y2), har kun et af punkterne og så halveringskonstanten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2010 af ramme2 (Slettet)

Men hvis du kender halvveringskontanten T½ for en eksponentialt aftagende funktion kan du også finde fremskrivningsfaktoren a

T½ = log½ /loga 

log a = log½ /T½         a indsættes derefter i formlen  b=y1/ax1    med kun et punkt


Svar #4
14. juni 2010 af kasaje (Slettet)

Men så får man vel bare logaritmen til a? Derfor forstår jeg ikke hvordan man 'bare' sætter a ind.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2010 af ramme2 (Slettet)

Du trykker invers log på lommeregneren, så får du a når du kender log a

Du kan også sige at loga = 10log½/T½   opløfte det til en 10-talspotens, men det tror jeg ikke at du skal kunne på STX C-niveau.  Jeg skal ikke kunne det på HF C, men blot vide hvordan man trykker invers log på lommeregneren.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2010 af mathon

kort:

             a = (1/2)1/

             b = yo/axo


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2010 af ramme2 (Slettet)

jeg skrev  loga = 10log½/T½  Det er naturligvis forkert. Jeg mener  

loga = log½/T½     ⇒  a = 10log½/T½


Skriv et svar til: Udregning af eksponentiel ligning vha. et kendt punkt og halvveringskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.