Matematik

Cosinus/sinus relationerne i retvinklede trekanter

14. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

Hej alle. Jeg skal snart til mundtligt matB eksamen, og jeg har et fået et spørgsmål der lyder:

Med udgangspunkt i enhedscirklen skal du bevise cosinus-, sinus- og tangesrelationerne for den retvinklede trekant.

I nogle af mine noter finder jeg at cosinusrelationerne er: Cos(A) = b/c, Sin(A)= a/c og tan(A) = a/b.

Et andet sted finder jeg at cosinusrelationerne er: c^2=a^2+b^2-2ab*cosC, b^2=a^2 .......

Hvilken af de to er rigtige?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2010 af mathon

begge er rigtige


Svar #2
14. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

Skal jeg så bevise begge? eller kan jeg godt nøjes med Cos(A) = b/c osv..?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2010 af mathon

        cos(A) = b/c                              gælder specifikt  i en retvinklet trekant

        cos(A) = (b2+c2-a2) / (2bc)    gælder i en vilkårlig trekant - og dermed også for den retvinklede trekant

det sidste ses
af

        cos(A) = (b2+c2-a2)/(2bc)      =     (b2+a2+b2-a2)/(2bc)   =    (2b2)/(2bc)   =   (2b·b)/(2b·c)   =   b/c

       


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2010 af mathon

se


Svar #5
14. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

okay, så når min spørgsmål specifikt handler om den retvinklede trekant tager jeg udgangspunkt i cos(A) = b/c osv.. Tak for hjælpen :)

Hvad så med Sinusrelationerne i den retvinklede trekant?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2010 af thabuck (Slettet)

Sinus er hvor du siger eks  Sin B = Istedet for a er der indsat en højde. Derfor SinB = h/c      
omskrevet <=> h= SinB * c
Det kan du indsætte i areal formlen, som er A = ½*g*h     NB:(nu kan kateten sættes ind i stedet for g)

Derfor A = ½ac*sinB
Dette kan du stille op for alle vinkler ..  A = ½bc*sinC    osv..
Derefter sætter du dem sammen, så de er lig med hinanden.. Ganger med 2 og dividere med abc


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2010 af thabuck (Slettet)

Så det kommer til at se sådan her ud.

SinA/a = sinB/b =sinC/c

Det er sinus relationerne..


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. juni 2010 af mathon

        sin(A) = a/c                              gælder specifikt  i en retvinklet trekant

        sin(A)/a = sin(C)/c                   gælder i en vilkårlig trekant - og dermed også for den retvinklede trekant

det sidste ses
af

        sin(A)/a = sin(C)/c     

        sin(A) = a·sin(90º)/c    =    a·1/c   =   a/c

       


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2010 af mathon


Skriv et svar til: Cosinus/sinus relationerne i retvinklede trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.