Fysik
Fysik opg. spm. hjælp
15. marts 2005 af
Duc_de_monde (Slettet)
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/fysik-2004-7-2.pdf?menuid=150560
Sidste side opgave 6c.
a) 2000V.
b) 109853,5 m/s.
c) ??? hvad skal jeg gøre her.
med venlig hilsen
Duc de monde
Sidste side opgave 6c.
a) 2000V.
b) 109853,5 m/s.
c) ??? hvad skal jeg gøre her.
med venlig hilsen
Duc de monde
Svar #2
16. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Duc de monde:
De korrekte svar til a) og b) er
a) U = 2.00kV (3 betydende cifre)
b) v = 109859.6...m/s ~ 1.10*10^5 m/s (3 betydende cifre)
c) Der er tydeligvis for få oplysninger til at regne direkte ved indsættelse i formler. Et alternativ er derfor påkrævet.
Eftersom begge ioner er enkeltladede, vil de have SAMME kinetiske energi efter accelerationen;
K = 1/2*m*v^2 = e*U
hvor e = 1.60218*10^(-19)C. Ionmasserne er derfor
m = 2*e*U/v^2 (*)
Allerede her har vi en formodning om, at vi skal bruge forholdsregning. Lad os kalde ionerne for A og B, hvor A har massen m_A = 5.31*10^(-26)kg.
Vi har så af (*), at
m_B/m_A = (v_A/v_B)^2 (**)
Næste skridt er at udlede et udtryk for forholdet v_A/v_B. Husk, at magnetfeltet leverer den nødvendige centripetalkraft til den jævne cirkelbevægelse, så størrelsen F_m af den magnetiske kraft er lig størrelsen F_c af centripetalkraften;
F_m = e*v*B = m*v^2 / r = F_c (***)
hvor B er fluxtætheden af magnetfeltet. Brug (***) til at udlede, at
v = e*d*B/(2*m)
hvor d = 2*r er banediameteren, og vis, at
v_A/v_B = (m_B/m_A)*(d_A/d_B)
Substituér dette udtryk tilbage i (**) og beregn m_B. Det korrekte resultat er
m_B = 4.6203...*10^(-26)kg ~ 4.62*10^(-26)kg.
Man bør naturligvis kontrollere, at den kinetiske energi af ionerne derved bliver den samme. Tjek selv, at det er tilfældet!
"Solidum petit in profundis"
//Singularity
De korrekte svar til a) og b) er
a) U = 2.00kV (3 betydende cifre)
b) v = 109859.6...m/s ~ 1.10*10^5 m/s (3 betydende cifre)
c) Der er tydeligvis for få oplysninger til at regne direkte ved indsættelse i formler. Et alternativ er derfor påkrævet.
Eftersom begge ioner er enkeltladede, vil de have SAMME kinetiske energi efter accelerationen;
K = 1/2*m*v^2 = e*U
hvor e = 1.60218*10^(-19)C. Ionmasserne er derfor
m = 2*e*U/v^2 (*)
Allerede her har vi en formodning om, at vi skal bruge forholdsregning. Lad os kalde ionerne for A og B, hvor A har massen m_A = 5.31*10^(-26)kg.
Vi har så af (*), at
m_B/m_A = (v_A/v_B)^2 (**)
Næste skridt er at udlede et udtryk for forholdet v_A/v_B. Husk, at magnetfeltet leverer den nødvendige centripetalkraft til den jævne cirkelbevægelse, så størrelsen F_m af den magnetiske kraft er lig størrelsen F_c af centripetalkraften;
F_m = e*v*B = m*v^2 / r = F_c (***)
hvor B er fluxtætheden af magnetfeltet. Brug (***) til at udlede, at
v = e*d*B/(2*m)
hvor d = 2*r er banediameteren, og vis, at
v_A/v_B = (m_B/m_A)*(d_A/d_B)
Substituér dette udtryk tilbage i (**) og beregn m_B. Det korrekte resultat er
m_B = 4.6203...*10^(-26)kg ~ 4.62*10^(-26)kg.
Man bør naturligvis kontrollere, at den kinetiske energi af ionerne derved bliver den samme. Tjek selv, at det er tilfældet!
"Solidum petit in profundis"
//Singularity
Svar #3
16. marts 2005 af Duc_de_monde (Slettet)
Jeg fandt selv ud af det igår nat kl. 1. ;=)
d = 0,253 m for O2+ d = 0,236 m for ukendt stof.
B = (mv) / (rq) ó B = 0,1439.
Uq = kinetisk E ó E = 3,204E-16J
Ekin = ½mv^2
m = 2Ekin/v^2
2 Ekin / v^2 = rqB / v
2 Ekin / rqB = v ó 117784,2428 m/s
m = (rqB) / v ó 4,6190E -26 kg
Men tak for hjælpen alligevel.
d = 0,253 m for O2+ d = 0,236 m for ukendt stof.
B = (mv) / (rq) ó B = 0,1439.
Uq = kinetisk E ó E = 3,204E-16J
Ekin = ½mv^2
m = 2Ekin/v^2
2 Ekin / v^2 = rqB / v
2 Ekin / rqB = v ó 117784,2428 m/s
m = (rqB) / v ó 4,6190E -26 kg
Men tak for hjælpen alligevel.
Skriv et svar til: Fysik opg. spm. hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
