Matematik
Kontinuerte funktioner - hvad er det modsatte?
Kan nogen give et eksempel på en funktion der IKKE er kontinuert? ALtså en funktion som ikke er sammenhængende..
Det er med hensyn til integralregning, der kan man ikke regne arealet under en funktion, hvis ikke funktionen er kontinuert.
Svar #1
16. juni 2010 af CH253 (Slettet)
At en funktion er kontinuert svarer til at f(x) -> f(x0) for x -> x0 .. Hvis dette ikke er tilfældet er funktionen altså ikke kontinuert.. Dette kan f.eks. ske hvis funktionen springer i ét punkt..
Svar #2
16. juni 2010 af Bankier (Slettet)
Du kan ikke udregne et areal under noget, som ikke er der. Desuden har alle kontinuerte funktioner en tilhørende stamfunktion.
En funktion som ikke er kontinuert er f.eks en gaffel funktion
f(x) = x + 2 , for x større end 5
x +3 , for x mindre end 3
Svar #3
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)
#0
Det er ikke nødvendigt, at en funktion er kontinuert, for at integralet eksisterer. Lad en funktion f(x) være defineret på et interval [a;b] . Funktionen kaldes stykkevis kontinuert, hvis der findes en opdeling af intervallet [a;b] i et endeligt antal delintervaller
[a;b] = ∪[ai;ai+1] ,
således at f(x) er kontinuert i hvert af intervallerne ]ai;ai+1[ . Hvis f(x) også er begrænset i hvert af disse intervaller, eksisterer det bestemte integral af f(x) over hele intervallet [a;b] :
a∫b f(x) dx = ∑ ai∫ai+1 f(x) dx
En stepfunktion er et eksempel på en stykkevis kontinuert funktion, og man finder en stamfunktion til en stykkevis kontinuert funktion ved at finde en stamfunktion i hvert af de delintervaller, hvor funktionen er kontinuert.
Svar #4
16. juni 2010 af himsen (Slettet)
En begrænset reel funktion som ikke er integrabel kunne være.:
f : [0,1] -> R
f(x)= { 1 , når x er irrational
0 , når x er rational
Svar #5
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)
#4
Nu nævnte jeg en stykkevis kontinuert funktion for at prikke hul i den formodning, der skinner igennem i #0, at en funktion skal være kontinuert for at være integrabel.
Vi er helt enige i, at der er masser af patologiske eksempler på ikke-kontinuerte funktioner, der ikke er integrable.
Svar #6
16. juni 2010 af AMelev
f er differentiabel ⇒ f er kontinuert ⇒ f er integrabel,
men du kan ikke gå den anden vej!
Der er masser af funktioner, der er integrable men ikke-kontinuerte (fx alle de funktioner, der springer i et enkelt punkt, men ellers er kontinuerte) og der er masser af kontinuerte funktioner, der er ikke-differentiablble (alle dem der knækker i et punkt).
Svar #7
17. juni 2010 af Katrine7 (Slettet)
Jeg ved ikke hvad forskriften er, men det her er en ikke kontinuert funktion :)
_
_
_
_
_
_
Hvis du vil have det visualiseret så her :)
Svar #8
17. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)
#7
Det ligner en stepfunktion, og det er korrekt, at den ikke kontinuert, men den er stykkevis kontinuert, og den er også integrabel, idet man beregner de bestemte integraler under hvert step, og lægger integralerne sammen til sidst.
Svar #9
17. juni 2010 af himsen (Slettet)
#5
Ville nu ikke ligefrem kalde det et patologisk eksempel :)
Skriv et svar til: Kontinuerte funktioner - hvad er det modsatte?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
