Matematik
Isolering af x..
16. marts 2005 af
Stine19 (Slettet)
f(x)= 1,4 * 100000 * 0,1288^x =10
hvordan isolerer jeg x..?!
hvordan isolerer jeg x..?!
Svar #1
16. marts 2005 af Peden (Slettet)
Muligvis er det noget med noget log, eller ln, prøv at tage et kig i din matematik bog.
Svar #2
16. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Eftersom
1.4*100000 = 1.4*10^5,
har vi, at
f(x) = (1.4*10^5)*0.1288^x
så
0.1288^x = f(x)/1.4*10^5
Herefter logaritmeres begge sider vha. en eller anden logaritme. Lad os bruge den naturlige, ln (med basen e);
ln(0.1288^x) = ln(f(x)/1.4*10^5)
x*ln(0.1288) = ln(f(x)/1.4*10^5)
x = ln(f(x)/1.4*10^5)/ln(0.1288)
eller, hvad der er det samme;
x = [ln(f(x))-ln(1.4*10^5)]/ln(0.1288)
Som sagt kan man lige så vel benytte 10-talslogaritmen eller en logaritme med en helt tredie base - det er nok mest et spørgsmål om personlige præferencer.
//Singularity
1.4*100000 = 1.4*10^5,
har vi, at
f(x) = (1.4*10^5)*0.1288^x
så
0.1288^x = f(x)/1.4*10^5
Herefter logaritmeres begge sider vha. en eller anden logaritme. Lad os bruge den naturlige, ln (med basen e);
ln(0.1288^x) = ln(f(x)/1.4*10^5)
x*ln(0.1288) = ln(f(x)/1.4*10^5)
x = ln(f(x)/1.4*10^5)/ln(0.1288)
eller, hvad der er det samme;
x = [ln(f(x))-ln(1.4*10^5)]/ln(0.1288)
Som sagt kan man lige så vel benytte 10-talslogaritmen eller en logaritme med en helt tredie base - det er nok mest et spørgsmål om personlige præferencer.
//Singularity
Skriv et svar til: Isolering af x..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
