Matematik

Ingtegral regning - grundlæggende spørgsmål

19. juni 2010 af Konraden (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude.

Jeg sidder og har lidt problemer med integral regning - for jeg er meget i tvivl om det sådan helt grundlæggende.

Når man integrer bestemmer man en stamfunktion, - men hvad er det sådan HELT grundlæggende man egentlig gør?

Når man differentiere bestemmer man jo en tangents hældning, og dermed også grafens hældning eller er jeg også på sidespor der?

Men hvad er det sådan man gør ved integralregning? Bestemmer arealet under grafen, eller?

Jeg håber I forstår mit spørgsmål og vil hjælpe! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2010 af Mimical (Slettet)

At bestemme en stamfunktion er det modsatte af at differentiere. Der var en berømt matematiker der engang sagde at differentiere er et håndværk at integrere er en kunst.

Definition:

Lad funktionen f være defineret i et interval I. En funktion F siges at være stamfunktion til f, hvis F er diffentiabel i I, og det for alle x ∈ I gælder:

F'(x) = f(x) 

Ved differentialregning bestemmes bl.a. tangentens og dermed grafens hældning, men det kan også bruges til f.eks. optimering.

Et ubestemt integrale er en funktion, et bestemt integrale er et tal, og ganske rigtigt arealet under grafen i et givent interval.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2010 af himsen (Slettet)

#1 hvor finder du den definition henne? betragt Heavisides funktion:

H(x) = { 1 for x >0

                1/2 for x=0

                0 for x<0

Der ikke er kontinuert, men integrabel med stamfunktion

F(x) = { 0 for x ≤ 0 

              1 for x > 0

Der er kontinuert men ikke differentiabel.Men F(x) er stadigvæk H(x)'s stamfunktion.


Svar #3
19. juni 2010 af Konraden (Slettet)

Så når man bestemmer en stamfunktion, bestemmer man ALTID arealet? I hvertfald ved det bestemte integrale, for der får man jo en talværdi.

Men bestemmer man ikke også arealer ved det ubestemte integrale?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2010 af himsen (Slettet)

i #2 skal det være

F(x) = { 0 for x ≤ 0

              x for x > 0


Svar #5
19. juni 2010 af Konraden (Slettet)

Det forstår jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juni 2010 af Mimical (Slettet)

Svar #2 Definitionen stammer fra bogen Integralregning og Sandsynlighedsregning af Claus Jessen, Peter Møller & Flemming Mørk fra Gyllendals forlag ISBN 87-00-36958-6 og er en af tre bøger der skulle dække pensum til det treårige forløb til A-niveau for matematisk gymnasium.

Det er mit indtryk at det er det, det meste handler om herinde på studieportalen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juni 2010 af Dynin (Slettet)

#2 såvidt jeg husker fra min tid i gymnasiet, antages funktioner normalt at være kurvesammenhængende (dvs. kontinuerte) og isåfald holder definitionen i #1 ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. juni 2010 af himsen (Slettet)

#7

I så fald er #1 vel bare analysens fundamentalsætning?  :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. juni 2010 af Dynin (Slettet)

#8 ja ... men mere kræves der vel ikke på gymnasieniveau?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. juni 2010 af himsen (Slettet)

#9

Det ville undre mig andet.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. juni 2010 af Mimical (Slettet)

Analysens fundamentalsætning skrevet på en lidt anden måde:

Antag at er kontinuert. Da er integrerbar på ethvert interval hvor . Funktionen

er differentialbel, og

Fra Tom Lindstrøms bog Kalkulus ISBN 82-00-22823-1


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. juni 2010 af Dynin (Slettet)

#2 hov ... jeg var vist lidt hurtig med mit svar. #1's definition er korrekt ... dit eksempel med Heaviside funktionen holder ikke, da F(x) ikke er differentiabel! H(x) er kun integrabel ... den har ikke en stamfunktion!

Man kan vise at hvis f er kontinuert, så har denne en stamfunktion (det I kalder analysens fundamentalsætning).

#2/#11 Infinitesimalregningens hovedsætning (som jeg tror I hentyder til) gælder meget mere generelt:

Lad I⊆R være et interval og lad f:I→R være lokalt integrabel (dvs. integrabel på [a,b]⊆I). For ethvert a∈I er funktionen F:I→R defineret ved F(x):=∫axf(t)dt,     x∈I

kontinuert, og hvis f er kontinuert i x0∈I er F differentiabel i x0 med F'(x0)=f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. juni 2010 af himsen (Slettet)

#12

Okay havde lige misset at en stamfunktion for en funktion f faktisk pr. definition betyder en funktion F så F'=f. My bad.

Er aldrig blevet præsenteret for den sætning :)


Skriv et svar til: Ingtegral regning - grundlæggende spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.