Matematik

Annuitetslån/Beregning af månedlig ydelse

21. juni 2010 af rasmushedegaardjorgensen (Slettet) - Niveau: 10. klasse

 Hej! Jeg har et seriøst med opgaven her som følger: 

Et lån på 1.793.936 kr. skal tilbagebetales over 360 måneder med en rente på 2,7 %

Jeg har prøvet med formlen: y = G * r / 1-(1 + r) ^ -n (1793936*2,17%/1-(1+2,7)^-360), men deraf bliver resultatet hele tiden 48805,99, hvilket jeg ikke synes kan passe. 

Jeg prøvede at skrive tallene inde på http://www.bankinfo.dk/Amortisation.asp, og der blev ydelsen mere sandsynlig - 7.276,16. Problemet er bare, at jeg skal kunne vise, at jeg selv kan regne stykket ud og dermed ikke rigtig kan bruge det til noget. 

Håber på lidt hjælp

Mvh. Rasmus


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Renten på de 2,7% er den årlige rente. Renten, der indgår i formlen, er renten i hver termin, så her skal der bruges

r = 2,7%/12 = 0,225% .

Indsætter jeg denne rentesats i formlen, får jeg y = 7276,15


Svar #2
21. juni 2010 af rasmushedegaardjorgensen (Slettet)

Det virker.

Tusinde tak skal du have! Så kan jeg endelig komme videre. 

Mvh. Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2010 af mathon

     y = 1793936·(1,0271/12 - 1) / (1 - 1,027)1/12·(-360)) = 7245,10

     en forskel
                                     360·(7276,15 - 7245,10) = 11178

           


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2010 af mathon

halvparentes for meget

                   y = 1793936·(1,0271/12 - 1) / (1 - 1,0271/12·(-360)) = 7245,10


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2010 af mathon

det går godt:     :-)

                            y = 1793936·(1,0271/12 - 1) / (1 - 1,0271/12·(-360)) = 7245,10


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det, mathon forsøgte at sige i #3 - #5 var, at jeg skulle have fundet den terminslige rentesats, der med renters rente over 1 år (12 månedlige terminer) svarer til den angivne årlige rentesats. Dvs. jeg skulle have løst ligningen

(1+r)12 = 1 + 0,027 , med løsningen

r = (1+0,027)1/12 - 1 = 0,22226% ,

som jo er en anelse mindre, end de 0,225% jeg fik ved blot at dividere 2,7% med 12.

Sagt på en anden måde, en terminslig månedlig rente på 0,225% svarer til en effektiv årlig rente på

r1 = (1+0,00225)12 - 1 = 2,734%, der er lidt større end de 2,7% angivet i opgaven .

Men det er så til syvende og sidst et spørgsmål, hvordan det skal fortolkes, at den årlige rente er 2,7%. Jeg ved fra tidligere erfaringer med den slags lån, at hvis den årlige rente er r, og der er n terminer pr år, så betales der ved hver termin Kn·(r/n) i rente, hvilket var grunden til, at jeg blot betragtede 2,7%/12 som den månedlige rentesats, der skulle indgå i formlen. Det er så et forhold, som man bør få præciseret, hvis man er i færd med at aftale et lån med et pengeinstitut, da selv en beskeden forskel kan løbe op i et anseligt beløb over en årrække.


Skriv et svar til: Annuitetslån/Beregning af månedlig ydelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.