Matematik

Ligning

01. august 2010 af ænvvvv (Slettet)

Hej alle sammen. Er der nogle der kan hjælpe mig med en ligning?

Den lyder sådan her:

-4x+2=7x+5

også skal man sige: 

-4x+2-2=7x+5-2

også er jeg stuck :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. august 2010 af ramme2 (Slettet)

-4x+2=7x+5 ⇒ 2-5 = -4x-7x = 5-2   ⇒ -11x = 3

⇒ x= -3/11


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. august 2010 af PeterValberg

Nej, det er ikke helt korrekt, der mangler et minus:

-4x + 2 = 7x + 5
-4x - 7x = 5 - 2
-11x = 3
x = -3/11

Pas på fortegnene, når der flyttes over på den anden side af lighedstegnet :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. august 2010 af ramme2 (Slettet)

Måske forstår du ikke helt hvordan man løser ligninger.

-4x+2=7x+5

2-5 = -4x-7x    du flytter 5 og 4x over på den anden side af lighedstegnet og skifter fortegn.

-11x = 3     du ligger sammen på hver side af lighedstegnet

(-11/-11) x = 3/-11   du dividerer med -11 på hver side af lighedstegnet. Du kan altid gange og dividere, når du bruger det samme tal på begge sider af lighedstegnet.

x= -3/11    Du får facit. x er lig med en en negativ brøk.


Svar #4
01. august 2010 af ænvvvv (Slettet)

 tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. august 2010 af mette48 (Slettet)

-4x+2=7x+5

også skal man sige:

-4x+2-2=7x+5-2              og reducere (trække sammen)

-4x=7x+3                        det du gør er rigtigt, men

det er nemmere hvis man trækker 5 fra på begge sider

-4x+2-5=7x+5-5              trækker sammen

-4x-3=7x                          lægger 4x til på begge sider

-4x-3+4x=7x+4x              trækker sammen

-3=11x                            deler med 11 på begge sider

-3/11=11x/11                  trækker sammen

-3/11=x                           og læser bagfra

x=-3/11


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. august 2010 af JKaram (Slettet)

Altså korrekt facit, men ramme2 du laver altså en fejl i dine udregninger. Det er der ingen tvivl om.

Karam


Svar #7
02. august 2010 af ænvvvv (Slettet)

 hvad med den her lignig?

-6x+1=8x-3

-6x+1-1=8x-3-1

-6x=8x-3-1

hvad er det næste så? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. august 2010 af JKaram (Slettet)

Du skal samle x'erne på den ene side og alle tal på den anden side.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. august 2010 af Economist (Slettet)

#7 Du kan godt gøre, som du gør. Det er bare den langsomste måde at løse den på.

-6x+1=8x-3

Læg 3 til på begge sider af lighedstegnet:

-6x+4=8x

Læg nu 6x til på begge sider af lighedstegnet:

4=14x

Divider nu igennem med 14:

x=4/14 som kan forkortes til x=2/7

Sørg altid for at reducere ligningen sådan, at du har positive x-værdier. Hvis du fortsatte i #7, ville du få negative x-værdier og således til sidst være nødsaget til at gange igennem med -1. Det er spild af tid, når du kan gøre det omvendt fra starten.

Du kan se, at både jeg og de andre starter fra den modsatte side af dig. Det er, fordi det er den side, der er positive x-værdier, for så kan vi samle x'erne der. Men det kan vi jo først, når vi har fået fjernet tallene, så det er det, vi går i gang med. Du fjerner tallene fra siden med negative x-værdier, så du vil naturligvis til sidst ende op med negative x'er. Ikke smart.


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.