Matematik

Ligning

08. august 2010 af Matematikgym (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan løser man følgende ligning uden brug af lommeregner?

 (3*x - 3)/(x - 3) + (5*x - 7)/(x + 4) =8

Jeg kan kun reducere den til (8*(x)^(2) - 13*x + 9)/((x)^(2) + x - 12)

Men ønsker at finde x

på forhånd tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2010 af mette48 (Slettet)

(3*x - 3)/(x - 3) + (5*x - 7)/(x + 4) =8

     forbehold: x-3≠0 og  x+4≠0

gange med (x-3)(x+4) i alle led, ganger i tælleren på brøkerne

(3x - 3)(x-3)(x+4)/(x - 3) + (5*x - 7)(x-3)(x+4)/(x + 4) =8(x-3)(x+4)

forkorter i brøkerne, sort ovenfor

(3x-3)(x+4)+(5x-7)(x-3)=8(x-3)(x+4)

ganger parenteserne ud

3x2+12x-3x-12 + 5x2-15x-7x+21=8(x2-3x+4x-12)

trækker sammen og ganger ind i den sidste parentes

8x2+8x+9=8x2+8x-96            

trækker 8x2 , 8x og 9 fra på begge sider

9=-96

Det passe aldrig, så der er ingen løsning, ingen x-værdi der kan gøre udsagner sandt



Brugbart svar (0)

Svar #2
08. august 2010 af ramme2 (Slettet)

(x+4)*(3x-3)/(x-3)(x+4) + (5x-7)(x-3)/ (x-3)(x+4) - 8* (x+3)(x-4) / (x+3)(x-4)  =0

(x+4)(3x3)+ (5x-)(x-3)- 8 (x+3) (x-4) = 0  der ganges med nævner på begge sider af lighedstegnet. paranteserne ganges ud og det giver en andengradsligning


Svar #3
08. august 2010 af Matematikgym (Slettet)

Hey taaak, :) men noget jeg ikke kan få til at passe ´, for hvis jeg regner det ud på min computer/lommeregner giver det x=5?? :/


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2010 af mette48 (Slettet)

Jeg fandt en regnefejl

3x2+12x-3x-12 + 5x2-15x-7x+21=8(x2-3x+4x-12)

8x2-13x+9=8x2+8x-96

105=21x

x=5  tjek forbeholdene


Svar #5
08. august 2010 af Matematikgym (Slettet)

yes, tusinde tak! :) nu har jeg også forståelsen :)


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.