Matematik

Reducering

15. august 2010 af dumstrei (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen!

Jeg mangler lidt hjælp til at reducere et par opgaver!! Jeg forstår nemlig ikke lige helt hvordan det skal reduceres?

(4a-2b)^2-(4a+2b)(4a-2b)

Og

4x-2/4 - 3x-4/3

Hilsen mig !!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2010 af Bankier (Slettet)

Du skal følge regningsarternes hieraki

Dernæst skal du huske kvadratsætningerne

(a+b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

(a-b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

(a+b)(a-b) = a^2 -b^2


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. august 2010 af Economist (Slettet)

Du skal først og fremmest lære din kvadratsætninger uden ad. Der er 3, så det kan altså ikke være så svært.

Kvadratsætninger:

i) (a+b)^2=a^2+2ab+b^2

ii) (a-b)^2=a^2-2ab+b^2

iii) (a+b)(a-b)=a^2-b^2

Ser vi da på dit første reduktionsstykke

(4a-2b)^2-(4a+2b)(4a-2b)

finder vi, at der er tale om to forskellige kvadratsætninger. (4a-2b)^2 svarer til ii), mens (4a+2b)(4a-2b) svarer til iii). Så det er sådan set næsten bare at skrive efter.

16a^2-16ab+4b^2-(16a^2-4b^2)

Læg mærke til, at parentesen her bibeholdes. Det er, fordi det er en minusparentes. Når vi hæver den, skiftes fortegnene i parentesen

16a^2-16ab+4b^2-16a^2+4b^2

og så er det bare at reducere til

8b^2-16ab

hvorefter du er færdig.

Det var da ikke så svært, var det? Lær kvadratsætningerne uden ad og reduktion er nemt, lærer du dem ikke, vil du blive ved med at regne galt.

Hvis du skal have hjælp med den næste, bedes du venligst lave de nødvendige parenteser, så vi kan se, hvad det er for et stykke.


Svar #3
15. august 2010 af dumstrei (Slettet)

#2

Tak for hjælpen!!

Prøvede at regne den ud, men fik kun de 8b^2, så manglede lige at se hvor de 16ab kom fra!

Den anden opgave er en brøk reducering!!


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2010 af Economist (Slettet)

Ja, det kan jeg se. Hvad, jeg derimod ikke kan se, er, hvilke brøker der er tale om. 

4x-2/4 - 3x-4/3

(4x-2)/4 - 3x-4/3

(4x-2)/4 - (3x-4)/3

Det kunne jo være allesammen.


Svar #5
15. august 2010 af dumstrei (Slettet)

Det er bare den første!!

 4x-2/4 - 3x-4/3


Svar #6
15. august 2010 af dumstrei (Slettet)

#2

Har jeg så ret i at denne opgave :

(2b-a)(2b+a) - (2b-a)^2

giver = - 2ab


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2010 af Economist (Slettet)

4x-2/4-3x-4/3

=

x-1/2-4/3

=

x-3/6-8/6

=

x-11/6

og så kan den ikke forkortes mere.

#6 Prøv med mellemregninger..

(2b-a)(2b+a)-(2b-a)^2

=

4b^2-a^2-(4b^2-4ab+a^2)

=

4b^2-a^2-4b^2+4ab-a^2

=

-2a^2+4ab


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. august 2010 af mette48 (Slettet)

(4a-2b)^2-(4a+2b)(4a-2b) sætter (4a-2b udenfor parentes

(4a-2b)[4a-2b-(4a+2b)]=  hæver parentes

(4a-2b)[4a-2b-4a-2b]=

(4a-2b)(-4b) =

-16ab+8b2

Og

4x-2/4 - 3x-4/3 =

x-6/12-16/12 =

x-22/12 = x-(1 10/12)= x - (1 5/6)


Skriv et svar til: Reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.