Kemi

eliminationsreaktion

15. august 2010 af kump (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej, jeg har fået et spørgsmål der lyder:

Man ønsker femstille pent-1-en ved en eliminationsreaktion. Foreslå en mulig reakant og opskiv reaktionsskemaet. Er der flere muligheder?

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej,

Du kan fremstille pent-1-en ved elimination af følgende to alkylhalider. Reaktionen katalyseres iøvrigt af stærk base.

1) 2-chlor-pentan giver både pent-1-en og pent-2-en:

CH3CHClCH2CH2CH3 → CH2=CH-CH2-CH2-CH3 + CH3-CH=CH-CH2-CH3 + HCl

2) 1-chlor-pentan giver udelukkende pent-1-en:

Cl-CH2CH2CH2Ch2CH3 → CH2=CH-CH2-CH2-CH3 + HCl

Reaktionen kan også gennemføres, hvis Cl blev udskiftet med F, Br eller I.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2010 af Fiks (Slettet)

Reaktionen vil ikke ske uden en tilstrækkelig stærk base og her skal NaOH ikke regnes som stærk nok base... En normal alken har en pks værdi omkring 40-45 stk sådan cirkus så du skal nok have fat i fx NaNH2 (NH2- er den korresonderende BASE til amoniak)

Reaktionerne forløber med basen som "gigas" har foreslået. Mekanismen er en E2.

Man vil dog i følge zaitsevs regel kunne sige at i reaktion 1 vil der dannes mest pent-2-en.


Skriv et svar til: eliminationsreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.