Matematik

Vektorer - Bestem værdi af t

15. august 2010 af ChristopherSøndergaard (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem er to vektorer a og b bestemt ved a = (5 - t , 2) og b = (4 , t + 1), hvor t er et tal.

For hvilke værdier af t er vektorerne ortogonale? Og for hvilke værdier af t er vektorerne parallelle?

Jeg har problemer med ovenstående problemstilling. Jeg ved ikke, hvordan denne skal løses og det vil derfor være en kæmpe hjælp, hvis du gad at tage dig tid til at hjælpe mig med denne opgave, da den desuden skal afleveres i morgen.

På forhånd tak !


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2010 af Bankier (Slettet)

Hint:

Prikproduktet mellem to vektorer er 0,  hvis vektorene er vinkelrette (ortogonale)


Svar #2
15. august 2010 af ChristopherSøndergaard (Slettet)

Kan du vise, hvordan jeg beregner værdien af t, hvis vektorerne er parallelle. :) (t = 1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2010 af Bankier (Slettet)

det( a , b ) = 0 , hvis vektorerne a og b  er parallelle.


Svar #4
15. august 2010 af ChristopherSøndergaard (Slettet)

Vil du vise, hvordan jeg beregner begge opgaver, for jeg har svært ved at forstå, hvordan jeg skal finde frem til det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2010 af Bankier (Slettet)

Nej, det vil jeg ikke.

Du skal opsætte to ligninger ( en for hvert scenarie)  og den eneste ubekendte er t.

Du sætter eks i den første med ortogonalitet

a • b  = 0  

Du prikker vektorerne a og b og du får et udtryk , som er lig med 0, hvor du ser nogle t'er, som du samler og deefter solver du (løser) t. det bliver vidst nok andengradsligninger. 

  


Svar #6
15. august 2010 af ChristopherSøndergaard (Slettet)

Hvor skal jeg begynde, hvis jeg skal bevise, at de er ortogonale? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2010 af Mimical (Slettet)

a • b = 0 ⇔ (5 - t)(4) + (2)(t + 1) = 0

Løs den selv derfra, det må du da kunne! Det bliver ikke en andengradsligning, men er meget simplere. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. december 2018 af 123434 (Slettet)

Følger lige med

Skriv et svar til: Vektorer - Bestem værdi af t

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.