Matematik

Hjælp til en ligning

18. august 2010 af Heinzie (Slettet)

Hej, jeg sidder og døjer over denne ligning: (x+19)/4-(3x-19)/5=(x-1)/2

Er der nogle der ude der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2010 af mathon

   multiplicer med 20 på begge sider af lighedstegnet for at bortskaffe nævnerne


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:ligningsløsning_17.doc

Svar #3
18. august 2010 af Heinzie (Slettet)

Ja, så får men den ligning: 5(x+19)-4(3x-19)=10(x-1)
Hvad gør jeg der fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2010 af mathon

                             • ganger ind i parenteserne
                             • hæver parenteserne
                             • reducerer x'er for sig og tal på modsatte side
                             • dividerer med koefficienten til x på begge sider

                            

                            


Svar #5
18. august 2010 af Heinzie (Slettet)

Det er hvad jeg kom frem til.. Det ser ikke rigtigt ud for mig, der er sikkert en regel som jeg har glemt.
5(x+19)-4(3x-19)=10(x-1)
5x+95-12x-79=10x-1
-17x=17
x=-1
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2010 af mathon

           5(x+19) - 4(3x-19) = 10(x-1)

            (5x+95) - (12x-76) = (10x-10)

            5x+95-12x+76 = 10x -10


Svar #7
18. august 2010 af Heinzie (Slettet)

 Nu rigtigt?

5x+95-12x+76 = 10x -10
-17x+29
x=-1,71


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2010 af Tyrael (Slettet)

Ikke just.

5x + 95 -12x + 76 = 10x -10
95+76+10             = 10x+12x-5x
181                         = 17x

                             x =  10,647      


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Saml alle led med x på den ene side, og alle konstante led på den anden side af lighedstegnet:

10x + 12x - 5x = 95 + 76 +10

17x = 181

x = ?


Svar #10
18. august 2010 af Heinzie (Slettet)

 Ahhh, nu ser jeg det.. Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. august 2010 af hardkxre (Slettet)

Et lille tip: Du kan altid teste, om den løsning, du er kommet frem til, er rigtig, ved at indsætte værdien for x i den oprindelige ligning.


Svar #12
18. august 2010 af Heinzie (Slettet)

 Ja, tak for det :) Fik jeg lige gjort og det passer skam fint.


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. august 2010 af mathon

@#11
her skal tilføjes
at den foreslåede test meget ofte indebærer brøkregning, som kun et fåtal mestrer
dvs
som er af en højere sværhedsgrad end den, som selve ligningsløsningen kompetencefordrer.

Ved CAS-beregning lader det sig vel gøre
og derfor er ideen med testen udmærket.


Skriv et svar til: Hjælp til en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.