Fysik

Mekanik, massemidtpunkt

19. august 2010 af ekim-dahl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Har en opgave som irreterer mig rimeligt meget, da jeg ikke kan komme videre.

Opgaven lyder:
Et vippefyr er designet af en egetræsbjælke med en brændekurv ophængt i en metalkæde i den ene ende... resten af opgaveteksten kan ses her på billedet: http://web.gvdnet.dk/GVD002139/mekanik.JPG

Jeg vil gerne have lidt hjælp til opgave 1.
Indtil videre går jeg udfra at jeg først skal finde XCM og YCM ved formel XCM=(m1x1+m2x2....)/(m1+m2...)

og så til sidst finde rCM=XCM+YCM

men kan ikke komme frem til facit 2,65 meter som er det jeg skal finde??

Er der nogen som kan hjælpe?

Vedhæftet fil: mekanik.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Du skulle gerne kunne finde massemidtpunktet af formlen rcm = (1/M)*Σmiri, M er systemets totale masse, og hvor ri = xi*i + yi*j. i =1 til n.


Svar #2
19. august 2010 af ekim-dahl (Slettet)

Er vi engien om at den totale masse er 675kg?  Men altså, hvad er xi og yi ?? det ligesom lidt det der driller. har fudnet samme formel i min bog, men kan ikke rigtigt få noget ud af det..


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2010 af Majlund (Slettet)

Jeg sletter lige mit indlæg.. Jeg havde begået den mest almindelige fejl der findes: Ikke at læse opgaven ordentligt... Beklager..


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2010 af Majlund (Slettet)

 Nemlig.. M=675.. Opgaven løses nok nemmest ved at kigge på x- og y-koordinaterne hver for sig.. x-retnings-bidraget for brændekurv og kæde er således x·m=(7,5m·cos(30))·(25kg).. 

Fortsæt selv for de øvrige bidrag til x-koordinaten af massemidtpunktet, og derefter kan proceduren gentages for y-koordinaten...

Jeg får desværre samme resultat som i opgaven, så jeg tror ikke der er fejl i den..


Skriv et svar til: Mekanik, massemidtpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.