Kemi

protoner og neutroner

28. august 2010 af studerende20 (Slettet) - Niveau: C-niveau

sidder lige og døjer med spørgsmålet ..
Hvor mange protoner og neutroner findes i atomkernerne af
a) calciumatomer med nukleontallet 42
b) fluratomer med nukleontallet 20
 

- hvordan beregner man sig frem til svaret, jeg forstår det ikke .. help


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2010 af Bankier (Slettet)

Generelt

ZA  X

A = Z + N

Neukleonantallet A er antallet af neukleoner i en kerne.

Protontallet Z er antallet af protoner i kernen ( er også atomnummeret)

Neutrontallet N er antallet af neutroner i kernen.
 

_____________

Hvis du har et calciumatom med et nukleontal på 42

A = Z + N = 42                Du ved hvad Z er fra det periodiskesystem. Nr. 20

A = 20 + N = 42              Du løser N

N = 42 -20 = 22

heraf fås

Protontallet = 20

Neutrontallet = 22


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. august 2010 af Sidselsn (Slettet)

 jeg ved at summen af neutroner og protoner er lig nukleontallet.

Og der er ca. lige mange af hvert i en atomkerne.

Så vil skyde på, at 

a) 21 protoner og 21 neutroner

og

b) 10 protoner og 10 neutroner.

Jeg er ikke helt sikker på om det er rigtigt, det er to år siden jeg har haft fysik. Men tror det er noget al a det (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2010 af Arkimedesanton (Slettet)

 #1 er rigtigt. A-N=Z


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2010 af Bankier (Slettet)

Ad svar 2)

Du skal huske på, at der fidnes isotoper. Eks. 97 % af den calcium der findes i naturen findes som 40Ca., hvor nukleontallet er 40 og da calciumatomnummer er 20 ( dvs protontallet) er antallet af neutroner 20. 

I isotoperne af grundstoffer er det kun antallet af neutroner der varierer og ikke antallet af protoner, da dette ville betyder, at der skulle være ekstra elektroner, så atomet var uladet.   


Svar #5
28. august 2010 af studerende20 (Slettet)

nu bliver jeg forvirret.. hvilken metode er rigtig ? er der 20 protoner og 22 neutroner i et calciumatom eller er der 21 protoner og 21 neutroner?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2010 af Bankier (Slettet)

b)

Flouratom med nukleontallet 20.

20F          Flour har atomnummeret 9

920F

Nukleontallet er 20 og protontallet er 9.

Neutrontallet findes:

A = Z + N = 20

A = 9 + N = 20

N = 20 - 9 = 11

Neutrontallet er 11


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2010 af Bankier (Slettet)

Ad svar 5)

Se bort fra svar 2


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2010 af Bankier (Slettet)

Ad svar 5)

Grundstoffer eksisterer i mere end en udgave. Disse udgaver kaldes for isotoper. Her er antallet af protoner det samme, men neutrontallet varierer.


Skriv et svar til: protoner og neutroner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.