Matematik

Lineær funktion Matematik B

29. august 2010 af Krustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg søger lidt hjælp med denne opgave:

I 2009 betalte hver forbruger i Holstebro 34,15 kr. pr. kubikmeter vand samt et fast årligt abonnement på 581,25

a) Opstil en formel, der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr) til vand i 2009 og vandforbruget (målt i kubikmeter) for en forbruger i Holstebro.

For Hillerød beskrives den tilsvarende sammenhæng ved formel

y = 49,38 x + 308,75

hvor x er vandforbruget (målt i kubikmeter), og y er den samlede udgift (i kr)

b) Hvor stort skal vandforbruget være, for at en forbruger i Holstebro skal betale minde end en forbruger i Hillerød?

Tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2010 af kimor (Slettet)

Hvis du kigger på den første opgave, kan du hurtigt danne dig et billede af, at det kun er antallet af kubikmeter vand, som kan variere. De andre parametre må være faste. Idet der betales et fast abonnoment, må man derfor kunne opskrive en formel som beskriver sammenhængen således:

y = 34,15 x + 581,25

... hvor de 34,15 er antal kr. pr kubikmeter. x er antallet af kubikmeter. 581,25 er det faste abonnoment (startpris). Abonnomentet er desuden det startbeløb, der 'skærer' y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2010 af mette48 (Slettet)

Opgaven er besvaret tidligere. Brug søgefunktionen øverst på denne side


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2010 af weee (Slettet)

a) y= 34,15*x + 581,25


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2010 af kimor (Slettet)

Nu kender du principperne til opgave b. Her har du fået en formel givet, og ud fra denne kan det konkluderes, at prisen pr. kubikmeter vand nu er 49,38 kr. Abonnomentet er dog kun på 308,75 kr.

For at finde ud af hvor stort vandforbruget skal være i Holstebro, så regningen bliver billigere, er det smart at kende skæringen på de to funktioner. Dette gøres ved at sætte dem lig hinanden, hvorefter x kan isoleres!


Svar #5
30. august 2010 af Krustin (Slettet)

Tak :-)

i opgave b, kan det så passe at skæringen er 17,89? Og er det også svaret på opgaven?


Skriv et svar til: Lineær funktion Matematik B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.