Matematik

ligning for cirkel

30. august 2010 af Xman1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 I et koordinatsystem er givet punkter (0,0), (4,2) og (6,0)

Jeg skal bestemme en ligning for den cirkel, hvis omkreds indeholder de tre punkter.

Er der nogen der har et forslag til hvordan man regne denne opgave ud? jeg er helt blank.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2010 af peter lind

Cirklens ligning er

(x-a)2+(y-b)2=r2. Sæt de 3 punkter ind i ligningen og du har 3 ligninger med 3 ubekendte, som du må løse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2010 af mathon

tegn det
                 tegn korden gennem (4,2) og (6,0)

                 find ligningen for kordens midtnormal

                 mængden af punkter på en midtnormal ligger lige langt fra kordens endepunkter

                 centrums afstand til (0,0) skal nu have samme afstand som til endepunkterne


Svar #3
30. august 2010 af Xman1 (Slettet)

 Er der nogen der kan regne det ud ? jeg forstår ikke hvad i mener :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2010 af peter lind

#1 Hvis du for eks. sætter det første punkt ind i ligningen får du (0-a)2+(0-b)2 = a2+b2 = r2


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2010 af mette48 (Slettet)

(x-a)2+(y-b)2=r2

indsættes de tre talpar fås tre ligninger med de tre ubekendte a, b og r

I  (0,0)            a2+b2=r2

II  (4,2)            (4-a)2+(2-b)2=r2

III (6,0)            (6-a)2+b2=r2

af I og III fås

a2+b2=(6-a)2+b2   ⇒

a2=(6-a)2     ⇒

a=±(6-a)

a=6-a ⇒  2a=6 ⇒ a=3

eller

a=-6+a hvilket ingen løsning giver

II og III giver

(4-a)2+(2-b)2=(6-a)2+b2

(4-3)2+(2-b)2=(6-3)2+b2

1+(4-4b+b2)=9+b2

5-4b=9

b=-1

a og b indsættes i I

a2+b2=r2

32+(-1)2=r2

r2=10

r=√10

(x-a)2+(y-b)2=r2

(x-3)2+(y+1)2=10


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. august 2010 af mathon

kordens midtpunkt
                                                    er ((4+6)/2 ; (2+0)/2 ) = (5;1)

kordens hældningstal           er (2-0)/(4-6) = -1

hvorfor midtnormalens hældningstal er 1                                (reglen om ortogonale linjer)

        midtnormalens går gennem (5,1) og har hældning 1
        hvorfor den har ligningen

                                                          y = 1(x-5) + 1

                                                          y = x - 4

       dens punkter er følgelig på formen (x,x-4)

punktafstanden til (6,0) er
                                                 √(x-6)2+(x-4-0)2) = √((x-6)2 + (x-4)2)

punktafstanden til (0,0)  er 
                                                 √(x-0)2+(x-4-0)2) = √(x2+(x-4)2)

da begge udtryk er lig med radius gælder

                                                  √((x-6)2 + (x-4)2) = √(x2 + (x-4)2)

hvoraf
                                                  (x-6)2 = x2

                                                   x2-12x+36 = x2

                                                   -12x + 36 = 0

                                                    x-3 = 0

                                                   x =3

centrums 1.koordinat er således 3
med

2.koordinat 3-4 = -1

                                                centrum C(3,-1)

 radius findes af

 punktafstanden til (0,0)
                                      er   √(x2+(x-4)2) = √(32+(3-4)2)  = √(9+1) = √(10)

                           

konklusion:
                       den søgte cirkel har ligningen
                                                                            c:         (x-3)2 + (y+1)2 = (√(10))2


    
 


Svar #7
30. august 2010 af Xman1 (Slettet)

 Mange tak for jeres bud. Det har hjulpet rigtig meget.


Skriv et svar til: ligning for cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.