Matematik

to ubekendte i lineær funktion

03. september 2010 af liiia (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har fået til opgave bestem en regneforskrift for den lineare funktion, hvis graf går gennem punkterne (2,5) og (4,11): 

jeg er helt lost i sådan noget med 2 ubekendte, og er derfor allerede gået i stå ved:

(2,5) :  5= a * 2 + b

(4,11):  11= a * 4 + b 

mere kan jeg simpelthen ikke?! 

hvordan gør jeg , og hvordan finder jeg forskriften? :(((((


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2010 af mette48 (Slettet)

5= a * 2 + b ⇒                   trækker 2a fra på begge sider

b=5-2a                               sætter (5-2a) ind i stedet for b i den anden ligning

11= a * 4 + b

11= a * 4 +(5-2a)              hæver parentesen

11=4a+5-2a                      trækker 5 fra på begge sider

11-5=4a+5-2a-5               trækker sammen

6=2a                                 deler med 2

a=3

b=5-2a                              indsætter a=3

b=5-2*3                            regner ud

b=-1 


Svar #2
04. september 2010 af liiia (Slettet)

 dvs. forskriften er:

f(x) = a*x+b 

=

y = 3*x+(-1) ?

ps. tuuuusind tak for at sætte det hele på plads i mit hovede!!! ;-)))


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hældningskoefficienten er

a = (11-5)/(4-2) = 6/2 = 3 ,

og linien skal gå gennem (2;5) , så liniens ligning er

y = 3(x-2) + 5 , dvs

y = 3x -1 ,

altså lige præcis det, du fandt.


Svar #4
04. september 2010 af liiia (Slettet)

 wuhuuu! jeg kan finde du af det! 

tak begge to :-) 


Skriv et svar til: to ubekendte i lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.