Matematik

Forkorte brøk

04. september 2010 af kleverboy (Slettet)

Opløs tæller og nævner i faktorer og forkort brøken:

u= 3x2-12x+12

      (brøkstreg)

         5x2-10x

På forhånd tak for jeres hjælp :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2010 af ramme2 (Slettet)

En metode du kan anvende er at løse 2 andengradsligninger i både tæller og nævner.

i tæller      3x2-12x+12 = 0

I nævner        5x2-10x

De 2 andengradsligninger løses og x-værdierne findes. Kan løses ved hjælp af formel eller CAS-værktøj.  

For at gøre det lidt hurtigt kan jeg afsløre at Xtæller = 2       X nævner = 0   og Xnævner = 2

Xtæller  har kun en løsning fordi diskreminanten D = 0

Både tæller og nævner kan opløses i faktorer her benyttes 0 -reglen

tæller       3x2-12x+12 =    3*(x-2)2     nulreglen siger at du kan sætte et 2-tal ind i parantesen fordi  x-2 = 0  og 2 er rod i tælleren

I nævneren giver det     5x2 -10x = 5x(x-2)  fordi x i nævneren har rødderne 2 og 0 sættes disse tal ind i parantesen for x giver det at udtrykket 
 

(3(x-2)2)/ (5x(x-2) = (3(x-2)(x-2) / 5x(x-2)

3(x-2) /5x         (x-2) i tæller og nævner går ud mod hinanden. Udtrykket kan reduceres yderligere. Håber det giver mening: Læs om 0-reglen for 2-gradsligninger.

Nogen gange kan du også have held med at beregne faktoropløsningen i hovedet, ved at prøve dig frem. Så behøver du ikke at løse angradsligninger.


Svar #2
05. september 2010 af kleverboy (Slettet)

Aaaah okay :D Tusind tak for din hjælp! :D


Skriv et svar til: Forkorte brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.