Matematik

Hjælp: Brøker og bokstaver a^-4*a^3

07. september 2010 af PappaSpanx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg sidder her med en opgave som driller. Jeg er igang med at tage matematik B på NET-HF og er pludselig gået kold på flg opgave:

(a5 / a-4 ) * (9 / a3)

Jeg går ud fra at nævner kommer til at hedder a5 *9 = 9a5 men nævneren a-4 * a3 kan jeg ikke lige dreje. Som jeg har forstået det er et bokstav i -n det samme som 1 ? Men det kan jeg ikke få til at hænge sammen med facitlisten der siger denne opgave skal gi' a12

Hvis der er en der kan forklare mig hvad jeg gør med nævneren og hvorfor vil jeg være dybt taknemmelig.

Vh Christian


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Det kræver, at du skriver opgaven til os een gang til, og denne gang korrekt - !


Svar #2
07. september 2010 af PappaSpanx (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad der er galt med at skrive det således: (a5 / a-4 ) * (9 / a3)

Skal jeg skrive det sådan her?

a5         9
----   *   ----
a-4        a3


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2010 af Mimical (Slettet)

"Det man ganger på jorden lægger man sammen i himlen".  Ved potensregning lægger man således potenserne sammen, dvs:

a5 · 9 = 9a5  og a-4 · a3 = a-1 som jo også kan skrives som 1/a. og hvordan dividerer man lige med en brøk? Jo man ganger med den omvendte: dvs 9a5 · a = 9a6 

Din facitliste må være forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Hvis du har skrevet opgaven rigtigt, skal der i facitlisten stå 9 * a6

Hvis du sætter det hele på en brøkstreg, får du a5 * 9 i tælleren

Nævneren bliver a-4 * a3  men a-4 rykker op i tælleren og blir dermed til a4

Nu har vi altså (a5 * 9 * a4) / a3..............5 + 4 - 3 gir eksponenten 6

Altså blir facit 9 * a6

Er du sikker på, der ikke skal stå a-3 i nævneren ?

Hvis der gjorde det, ville facit blive 9 * a12, og det ligner da lidt mere dit påståede facit


Svar #5
07. september 2010 af PappaSpanx (Slettet)

Jeg har lige dobbeltjekket. Det er som jeg har skrevet. Så jeg tror i har ret i facitlisten er forkert. Men jeg siger 1000 tak for hjælpen, jeg fik lært det som var mit egentlig problem.

Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. september 2010 af ramme2 (Slettet)

(a5/a-4) * (9/a3)   

= 9a5/ a-4+3          læg eksponenterne sammen i nævneren

= 9a5/a-1

= 9a5+1      se formelsamlingen om potensregler

9a6      

a5       9          (tæller)

__  * ___

a-4      a3       (nævner)


Skriv et svar til: Hjælp: Brøker og bokstaver a^-4*a^3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.