Matematik

Komplekse tal - Beregn modulus og argument

07. september 2010 af Fzang (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har et udtryk w = 2+i som jeg skal finde modulus og argument for. Modulus er så vidt jeg kan se sqrt(2^2+1^2)=√5, hvorimod jeg simpelthen ikke kan finde ud af hvordan man skal beregne argumentet, uanset hvor meget jeg forsøger at læse om det.

Hjælp please :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Modulus er regnet korrekt ud. Indtegn det komplekse tal w = 2 + i   i den komplekse talplan. Argumentet er da retningsvinklen for vektoren fra 0 til w. Der gælder, at

cos(arg(w)) = Re(w)/|w| og sin(arg(w)) = Im(w)/|w| .

Her er Re(w) = 2 og Im(w) = 1 og |w| = √5 .


Svar #2
07. september 2010 af Fzang (Slettet)

 Så man stopper bare ved cos(arg) og sin(arg)? Dvs

cos(arg)=2/√5 og sin(arg)=1/√5

er svaret?

I min bog har jeg noget lignende, hvor resultaterne er |w|=2 og

cos(arg)= - √3/2 og sin(arg)=1/2

Og derefter siger bogen "den eneste vinkel i første omgang, der har disse værdier for cosinus og sinus er arg=5π/6"

Dvs, koordinaterne er (2,5π/6).


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- Nej, svaret er den vinkel arg, hvis cos(arg) og sin(arg) matcher dine værdier. Der er netop een værdi i intervallet [0;2π[ , der matcher dette.


Svar #4
07. september 2010 af Fzang (Slettet)

Og hvordan finder jeg den værdi? Jeg har aldrig regnet med cos og sin rent algebraisk med fx π, men kun brugt det til at finde konkrete vinkler.

:|


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 -- Du kender både cosinus og sinus til vinklen. Så kan du entydigt finde den værdi i intervallet [0;2π[ , der har denne cos og sin værdi. Start med sin-1(sin(arg(w)) og brug cos(arg(w)) til at afgøre, hvilken af løsningerne, der er brugbar.


Skriv et svar til: Komplekse tal - Beregn modulus og argument

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.