Kemi

Afstemning af (vanskelig?) redoxreaktion

08. september 2010 af sekner (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Kære studieportalen. 

Jeg har nu gennemgået denne redoxreaktion i sur opløsning mere end 5 gange uden af finde ud af hvad jeg gør galt, så nu råber jeg på hjælp. Reaktionen er som følger: 

Cr2O7^-2  +  HSO3^-  <->  Cr^3+  +  SO4^2-

Oxidations Tallet for Cr på venstre side må (ifølge mine udregninger) være +6, fordi C altid er -2 og 2*(+6)+7*(-2)=-2 og -2 er ionens samlede ladning.

Ligeledes må S på venstre side være 4, da H altid er +1, og O altid er -2.   1+4+3*-2=-1, og -1 er ionens samlede ladning. 

På højre side må Cr være +3 da den er en fri ion, og S må være +6, da 6+4*(-2)=-2, og ionens samlede ladning er -2.
 

OT for Cr falder altså med 3,
og OT for S stiger med 2.

Med koefficienter ser reaktionen så således ud: 
2Cr2O7^-2  +   3HSO3^-   <->   2Cr^3+  +   3SO4^2-

Den samlede ladning bliver altså på venstre side: 2*(-2)+3*(-1)=-7

Og på højre side: 2*(+3)+3*(-2)=-0

Jeg sætter derfor 7 H+ atomer på venstre side, og afstemmer ved at sætter 5 H2O på højre side: 

7H^+  +  2Cr2O7^-2  +    3HSO3^-    <->    2Cr^3+   +    3SO4^2-  +  5H2O

Nu passer det ikke med antallet af O-atomer, da der er 23 på venstre side og 17 på højre side. 

Er der nogen der kan finde fejlen, så vil det være en stor hjælp. På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2010 af Kemikalium (Slettet)

Du begår den fejl at du glemmer at regne dichromation for 2 stk Cr der hver går tre ned i OT. Altså så går Cr tilsammen 6 ned, mens svovl kun går 2 op. Husk at 1 stk dichromation bliver til 2 stk Cr3+. Derfor skal der kompenseres med 3 stk HSO3-. Herefter burde H+ og vand afstemning være nem.


Svar #2
08. september 2010 af sekner (Slettet)

 Okay det kikker jeg lige på når jeg har drukket kaffe:)

Tusind tak det har taget mig en krig


Svar #3
08. september 2010 af sekner (Slettet)

 Ja okay kan godt se hvad du mener, nu passer det. Lækkert :)


Skriv et svar til: Afstemning af (vanskelig?) redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.