Matematik

Ligninger!

08. september 2010 af frederikkeon (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Er der nogle, der kan udregne følgende ligninger for mig?

1.     8x + 4 - x - 9 = -6x - 2 + 9x - 4

2.     5x + 8 - 3x - 1 = 7x + 8 - 5x - 5

3.     x + 1/2 = 3x/4 + 2/3

4.     3x/2 + 1/5 = 3x/5 + 1/2

5.     1/5x - 3/5x = 1/3x - 1/3

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Isoler x'erne på den ene side af lighedstegnet.

Ja, der er utvivlsomt nogle, der kan regne opgaverne for dig; men det lærer du jo ikke selv noget af.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. september 2010 af mette48 (Slettet)

Hvorfor skal vi andre regne opgaverne for dig?


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. september 2010 af kieslich (Slettet)

skriv hvor langt du er kommet med den første, så vi har noget at arbejde med.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. september 2010 af ramme2 (Slettet)

4.      3x/2 + 1/5 = 3x/5 + 1/2       du har 4 brøker som du skal finde en fællesnævner til

(3x*5)/(2*5) + (1*2)/(2*5) = (3x*2)/(5*2) +  (5*1)/(5*2)       10 er en passende fællesnævner. Du ganger hver af brøkerne med samme tal i tæller og nævner så du får tallet 10 i nævneren

15x/10+ 2/10 = 6x/10 + 5/10

(15x/10 +2/10) *10 = (6x/10 +5/10)*10      det er altid lovligt at gange med samme tal på begge sider af lighedstegnet. Hvis du ganger med 10 forsvinder brøkerne.

15x+2=6x+5

15x-6x =5-2        x'erne flyttes over på den ene side af lighedstegnet og tallene på den anden side. Husk at skifte fortegn når du flytter tallene.

9x = 3  

x= 3/9    isoler x ved at dividere med 9 på begge sider af lighedstegnet.

x=1/3

Lav de øvrige opgaver på samme måde. De 2 første opgaver er de nemmeste fordi der ikke indgår brøker.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man behøver slet ikke lave brøkregning for at løse opg 4.:

3x/2 + 1/5 = 3x/5 + 1/2  ... isoler led med x og sæt 3x uden for parentes:

3x(1/2 - 1/5) = 1/2 - 1/5  .... forkort ligningen med (1/2 - 1/5)

3x = 1

x = 1/3


Skriv et svar til: Ligninger!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.