Matematik

Isolering af potens (logaritme)

12. september 2010 af Seez (Slettet) - Niveau: A-niveau

God aften.

Sidder her med en opgave hvor jeg skal finde tiden (t) ved en bestemt koncentration på 1,00.

Jeg har at c(t)=b*at

c(t)=13.84*0.531t

Derfor må a*bt=1

Hvordan får jeg isoleret tiden t her? :-)

Har siddet og nørklet med det i noget tid, og ved resultatet skal lægge mellem 3 og 4. Da tid på 3 (timer) giver en koncentration (c) på 1,83 mens en tid på 4 giver koncentration på 0.93.

Håber nogle kan hjælpe her.

Mvh. Seez


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2010 af Krabasken (Slettet)

t=3 giver IKKE 1,83 og t=4 giver IKKE 0,90

c = b * at ......... at = c / b..............vi tager logaritmen på begge sider

t * ln(a) = ln(c) - ln(b) ............. t = [ln(1)-ln(b)] / ln(a)

t1 = [ln(1)-ln(13.84)] / ln(0,531) = -ln(13.84) / ln(0.531) da ln(1) jo er 0

tc=1 = 4,15

Bonus: t=3 giver c=2,07 og t=4 giver c=1,10
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det korrekte udtryk, baseret på de to værdier for t=3 og t=4 i #0, er

c(t) = 13,943·0,5082t .

Den t-værdi, hvor c = 1, fås da til

ln(1) = 0 = ln(13,943) + t·ln(0,5082), eller

t = -ln(13,943)/ln(0,5082) = 3,893


Svar #3
12. september 2010 af Seez (Slettet)

Jeg har fået opgivet følgende målinger:

tid 1 = c 7,10

tid 2 = c 3,64

tid 3 = c 1,83

tid 4 = c 0.93

Kan desuden se at jeg fik skrevet forkert i #0 ang. a værdien, og har også udregnet hvad der skulle være en mere præcis b.

Så nu har jeg altså at c(t)=13.598*0.514t

Når jeg tager -ln(13.598)/ln(0.514) får jeg 3.922 hvilket giver en koncentration på præcis 1!

Så tusind tak for det til jer begge :-). Er dog lidt i tvivl om hvorfor i begge bruger ln, i stedet for log?


Svar #4
12. september 2010 af Seez (Slettet)

Der var ikke noget alligevel. Havde lige glemt at ln kan bruges på samme måde som log :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 -- Alle logaritmefunktioner er proportionale. Derfor er forholdet mellem to logaritmer uafhængig af, hvilket basistal, der benyttes til beregning af logaritmerne, forudsat at der bruges samme basistal til begge logaritmer.


Skriv et svar til: Isolering af potens (logaritme)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.