Matematik

Hjælp til få opgaver

12. september 2010 af lol142536 (Slettet)

 Hey er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgaver? 

Opløs tæller og nævner i faktorer og forkort brøk:
1)  (4x^2- 9)/(4x^2+9-12x)

2)  (9x^2- 16y^2)/(3x-4y)

3)  (3x^2-12x+12)/(5x^2-10x)

Forkort følgende brøker:
1)((x^2+2xy+Y^2 )(x^2- 2xy+y^2)/(x^2-y^2 )^2

 2)((a+b)a+a+b)/(a^2 (a+1)-b^2 (a+1))

3)   -(9y^2-4x^2)/(2x-3y)

4)    (9y^2+4x^2+12xy)/(2x-3y)

5)    (2a+2x)/(a^2- x^2 )
 

jeg har også uploadet en word 2003 version, hvis det her er for besværligt.

Vedhæftet fil: 183-hjælp.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2010 af Krabasken (Slettet)

1) Brug "To tals sum gang samme to tals differens . . ." og kvadratsætningen
altså (a+b)(a-b)=a2-b2 og (a±b)2 = a2+2ab+b2 men begge omvendt

2) Samme (Tip: Se på nævneren)

3) Tæller: = [x2-4x+4] + 2[x2-4x+4] snedigt, ikke? = 3[x2-4x+4] = 3(x-2)2
Nævner: = 5x(x-2)
Sammen: ................ [3(x-2)2] / [5(x-2)] = 3(x-2) / 5

VIGTIGT:  Gå den igennem en ekstra gang og prøv at fornemme, hvordan man får øje på de muligheder,

jeg har brugt . . .

Brøker:

1) Som 1) ovenfor

2) Gang parentesen i tælleren ud og sæt nye parenteser (se nævneren)

3) Som 2 ovenfor - husk minusset

4) kvadratsætningen baglæns i tælleren

5) 2 udenfor parentes i tælleren, "to tals sum gange...) baglæns i nævneren

Alle 5 skal selvfølgelig forkortes, når du har faktoriseret dem.

Ja, det var det - go' arbejdslyst ;-)


Skriv et svar til: Hjælp til få opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.