Matematik

Isolering af en variabel

12. september 2010 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa

Jeg har en ligning, hvor y skal isoleres: x = 2y - 2y^2

Nogen, der kan se, hvordan denne kan isoleres?

Tak på forhånd!
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2010 af peter lind

Du skal løs ligningen som en andengradsligning med y som den ubekendte og x som  et ukendt tal


Svar #2
12. september 2010 af turk89 (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. Har du tålmodighed til at forklare det i detaljer?



Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2010 af Teazy (Slettet)

-2y^2+2y-x = 0, så løser du bare andengradsligningen med hensyn til y, som du normalt ville løse en andengradsligning..


Svar #4
12. september 2010 af turk89 (Slettet)

Teazy >> når jeg skal til at bruge diskriminant formlen, og skal indsætte værdien "c". Hvad er denne så? Skal jeg bare indsætte "x" som "c"?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2010 af Teazy (Slettet)

Ja, præcis.


Svar #6
12. september 2010 af turk89 (Slettet)

Jeg får diskriminanten til at være: 4-4x

Så antager jeg, at der er to rødder (hvorfor? ved jeg ikke) og får følgende facit:

y1 = -(kvadratroden af(1-x) -1)

y2 = kvadratroden af(1-x) + 1


Svar #7
12. september 2010 af turk89 (Slettet)

Nogen, der ved, hvorfor jeg skal antage, at der er to rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2010 af peter lind

Dine løsninger ser ud til at være forkert. Hvis du indsætter x = 1, y= -1 eller x=1, y=1 i din ligning, kommer det ikke til at stemme.

Der er løsning for D ≥0. 1 løsning for D =0 2 ellers. Hvis du sætter ind i løsningsformlen vil du automatisk få 1 løsning hvis D = 0 og 2 ellers.


Svar #9
12. september 2010 af turk89 (Slettet)

peter lind >> Jeg har løst det korrekt.

Hvis du sætter x = 1 i første ligning får du:

y1 = -(kvadratroden af(1-x) -1)

y1 = -(kvadratroden af(1-1) -1)

y1 = -(0-1) = 1

Hvis du sætter x = 1 i anden ligning får du:

y2 = kvadratroden af(1-x) + 1

y2 = kvadratroden af(1-1) + 1

y2 = 0+1 = 1

Lommeregneren siger det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2010 af kieslich (Slettet)

-2*y2 +2*y -x = 0

Diskriminanten d = 22 -4*(-2)*(-x) = 4-8x

y = (-2 ± √(4-8x)) / (2*(-2))  =  (1 ± √(1-2x))/2


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. september 2010 af peter lind

er -2*12+2*1-1 = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. september 2010 af himsen (Slettet)

#9

-√((1-1)-1) ≠ 1.  Jeg får

x± = ( 1/2 ) ± ( √(1-2x)  / 2 )


Skriv et svar til: Isolering af en variabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.