Matematik

Ligninger med Brøker og X i både tæller og nævner

13. september 2010 af FrageN (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude

Opgaven lyder:

Bestem løsningsmægden til hver af ligningerne

3x+4/x(x-2) = 5/x-2 - 2/x

Jeg er fuldstændig lost over hvad man gør her. jeg kunne godt tænke mig fremgangsmåden, både med ord og udregning.

Tak for forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2010 af 1lillemus (Slettet)

det er vel kun en ligning?

Start med at finde fælles nævner.

3x+4/x(x-2) = (5/x-2 - 2/x) = (5x-2(x-2))/x(x-2) = (5x-2x-4))/x(x-2)

omskriv det så, så der står " noget = 0 "

(3x+4-5x+2x-4)/x(x-2) =  0

nu kan vi forkorte tælleren så der står.

0/x(x-2)=0

og det er næsten rigtigt for alle x-værdier, bare ikke x = 0 og x = 2, da disse vil give nul i nævneren

så løsningsmængden er

L = ]-uendelig;0[ og ]0;2[ og ]2;uendelig[

jeg er desværre i tvivl om hvordan resultatet lige skrives :(


Svar #2
13. september 2010 af FrageN (Slettet)

 Jo selvfølgelig er det kun en ligning, men man kan jo ikke rette bagefter.

Men jeg har lige et spørgsmål, hvad er det præsist du gør for at få: (3x+4-5x+2x-4)/x(x-2) = 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2010 af mette48 (Slettet)

3x+4/x(x-2) = 5/x-2 - 2/x               ganger med fællesnævneren (x-2)*x   forbehold x≠0 og x-2≠0

(3x+4)*(x-2)*x /x(x-2) = 5*(x-2)*x /x-2 - 2*(x-2)*x /x   forkorter

3x+4=5x-2x+4

3x+4=3x+4

X kan antage alle værdier bort set fra 0 og 2 (se forbehold)


Skriv et svar til: Ligninger med Brøker og X i både tæller og nævner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.