Matematik

p/q er rod i P? Bevis

13. september 2010 af majhes (Slettet)

Hej :-)

Jeg sidder med nogle uafklarede spørgsmål til bl.a. beviset, hvor jeg skal redegøre for, at p/q er rod i P(x), hvis P∈Z[x]. Jeg har indtil videre skrevet følgende ned, hvor jeg forstår noget af det, men ikke det hele:

Antag: a = p/q er rod i P, hvor p/q er en uforkortelig brøk.

P(x) = anxn+an-1xn-1+...+a1x1+a0  ; a∈Z

Indsæt p/q i P(x):

P(p/q) = an(p/q)n+an-1(p/q)n-1+...+a1(p/q)+a0 = 0

Gang igennem med qn: (Her har jeg så et spørgsmål: hvorfor gør man det? Er det bare for at undgå, at det står på "brøkform" på venstresiden?)

anpn+an-1pn-1q+...+a1pqn-1 = -a0qn

qn går op i højresiden, da denne indeholder qn. (Hvorfor er det nødvendigt at vide det? Er det for at kunne konstatere, at i så fald, vil højresiden blive et helt tal Z, eller har det slet ikke noget med det at gøre?)

Derfor må man også kunne dividere med qn på venstreside (hvorfor er det nødvendigt?) og qn skal gå op i alle led (igen, hvorfor?). qn går ikke op i p, da det er en uforkortelig brøk, derfor må qn gå op i an (hvorfor skal det nødvendigvis gå op? Hvorfor er det overhovedet nødvendig først at klargøre, at man kan gange qn og derefter dividere med det for at vise, at p/q er rod i P?)

Man dividerer med pn på venstre side, hvor det går op i alle led. Derfor må det også kunne gå op i højre side (samme spørgsmål som ved q: hvorfor skal det nødvendigvis kunne gå op, så der ikke er nogen rest?) p går ikke op i q, derfor må det kunne gå op i a0 (samme spørgsmål igen: hvorfor skal de nødvendigvis kunne gå op?)

Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt beviset er slut på nuværende tidspunkt. I så fald kan jeg ikke rigtig se, at jeg har bevist, at p/q er rod i P, hvis koefficienterne til alle x'er er hele tal - men måske mangler jeg også noget, og i så fald hvad?

Jeg håber på, at der er nogle, der kan være mig behjælpelig. Jeg er godt klar over, at det er rigtig mange spørgsmål, men hvis I ikke har mulighed for/tid til at svare, kan I måske henvise mig til et sted, hvor jeg kan læse om det? Det skal siges, at jeg har snakket med min lærer om det, der dog ikke havde tid til at svare på mine spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Når du forlænger med qn får du et udtryk, hvor alle leddene er hele tal. Et afgørende element er, at p/q er en uforkortelig brøk, så p og q har ingen fælles divisorer. Men hvad er det, du skal vise? Prøv at formulere sætningen. Du antager, at p/q er en uforkortelig rod i et polynomium med heltallige koefficienter, og du kan så vise noget om koefficienterne, f.eks. at p må gå op i a0 .


Svar #2
13. september 2010 af majhes (Slettet)

Det, jeg skal vise, er muligvis, at (p/q) er rod i P, hvis koefficienterne er hele tal, men det har måske ikke nogen relevans?

Jeg vil gerne kunne vise, hvorfor p må gå op i a0, så hvis du kan forklare det, ville det være dejligt!

(Det skal siges, at det er noter, jeg har taget til en forelæsning i matematik, hvor det foregik ret hurtigt på tavlen. Derfor nåede jeg også kun at få skrevet (det meste) ned, men nåede desværre ikke at høre alle forklaringerne, derfor så mange spørgsmål)
 


Svar #3
13. september 2010 af majhes (Slettet)

Jeg har også følgende noter, men er ikke rigtig klar over, om de siger noget, som jeg skal bruge i beviset? Under alle omstændigheder har jeg også nogle spørgsmål dertil, som du/I andre meget gerne må svare på, hvis I kan :-)

"Hvis a er rod i P, så går D(x) = (x-a) op i P":

P(a) = 0

P(x) = Q(x)(x-a)+R(x) , hvor jeg vil vise, at resten er 0.

P(a) = Q(a)(a-a)+R(x)
P(a) = R(x)

Jeg forlangte, at P(a) = 0, derfor må R(x) = 0.
R(x) er et 0-polynomium, hvor rødderne er x∈R

En af mulighedeerne for nulpunkter:
P(x) = Q1(x)(x-a) degQ = n-a
Hvis a er rod i P, må a også være rod i Q, da a ikke kan gå op i (x-a) (Hvordan kan det være, at a skal gå op i Q? Leddet på højresiden bliver jo under alle omstændigheder 0 for x=a)

En anden mulighed for nulpunkt:
P(x) = Q2(x)(x-a2)(x-a1) (Jeg forstår ikke, hvorfor jeg kan skrive nulpunkterne op på denne måde, kan nogle forklare det?) degQ2 = n-2

Graden falder 1 for hver gang, derfor kan man kun fuldføre regneoperationen n gange. Derfor har n'tegradspolynomiet max n rødder inden for et område. (Den argumentation er jeg ikke helt med på - hvorfor viser ovenståede noget om, hvor mange nulpunkter et polynomium max kan have? Jeg ved godt, at det forholder sig sådan, at n'tegradspolynomiet max kan have n nulpunkter og kan også argumentere for det grafisk, men ville gerne forstå ovenstående metode)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- Du må vel vide, hvilken sætning du ønsker at vise? Hvis du antager, at (p/q) er en rod i P og også er en uforkortelig brøk, kan du vise noget om koefficienterne i polynomiet.

Når det skrives på formen

anpn+an-1pn-1q+...+a1pqn-1 = -a0qn

ses det, at p går op i hvert led på venstre side. Så må p også gå op i højre side. Da (p/q) er en uforkortelig brøk, har p og q ingen fælles divisorer, og p går da ikke op i qn . Altså må p gå op i a0 .

Du kan også se, at q går op i højresiden, så q må gå op i venstresiden. Da q går op i alle led på venstre side fra det 2. led og videre, må q også op i det første led anpn . Igen, da p og q ikke har fælles divisorer, følger det, at p må gå op i an .


Svar #5
13. september 2010 af majhes (Slettet)

Ja, men hvordan kan det være, at qn  skal gå op i højresiden, blot fordi det går op i venstresiden? Altså, hvad er det, der gør, at man ikke må ende ud med et udtryk på venstresiden, der ikke er heltal? Det samme spørgsmål mht. pn.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 -- Fordi du antager, at (p/q) er en rod i polynomiet, så P(p/q) = 0 . Hvis du har en ligning S = T, og p går op i S, må p også gå op i T.

q går op i højresiden, fordi den er skrevet -a0qn, og det er hele tal, der indgår. Så må q også gå op i venstresiden og dermed i det første led på venstre side. Og da q ikke går op i pn , må q gå op i an .


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2010 af AMelev

Jeg tror du glemmer at tænke på, hvad = betyder. Det er præcis samme tal der står på de to sider, bare skrevet forskelligt, så hvis q går op i højresiden, går det op i TALLET.

2·3·7 = 42.
2, 3 og 7 går op i venstresiden og derfor også i højresiden, da det er præcis samme tal.

Sætningen er nok, at hvis p/q er en uforkortelig rod, så gælder at q|an og p|a0.

Man ganger ganske rigtigt igennem med qn for at undgå brøkform og for at se.......
.... at q |højresiden og derfor også i venstresiden.

Da q optræder i alle led undtagen i anpn, må q|anpn, og da q ikke går op i pn (for så var p/q forkortelig), må q|an.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2010 af AMelev

ad #3

En af mulighederne for nulpunkter:
P(x) = Q1(x)(x-a) degQ = n-a
Den forstår jeg ikke - skulle det ikke være degQ = n-1

Hvis a er rod i P, må a også være rod i Q, da a ikke kan gå op i (x-a) (Hvordan kan det være, at a skal gå op i Q? Leddet på højresiden bliver jo under alle omstændigheder 0 for x=a)
Den forstår jeg heller ikke - der er noget galt.  

Graden falder 1 for hver gang, derfor kan man kun fuldføre regneoperationen n gange. Derfor har n'tegradspolynomiet max n rødder inden for et område.

Hver gang, du har en rod, kan du spalte (x-rod) ud.
Hvis du har z rødder, får du (x-r1)·(x-r2)·(x-r3)· .....· (x-rz) · ....= .... = xz + ....
Derfor kan et n'te grads polynomium ikke have flere end n rødder, da du så ved faktoriseringen ville få xflere end n


Svar #9
14. september 2010 af majhes (Slettet)

En af mulighederne for nulpunkter:
P(x) = Q1(x)(x-a) degQ = n-a
Den forstår jeg ikke - skulle det ikke være degQ = n-1. Ja, det skulle være n-1

Hvis a er rod i P, må a også være rod i Q, da a ikke kan gå op i (x-a) (Hvordan kan det være, at a skal gå op i Q? Leddet på højresiden bliver jo under alle omstændigheder 0 for x=a)
Den forstår jeg heller ikke - der er noget galt. Ja, der er muligvis noget galt :-) Men er der nogen sammenhæng mellem, om x=a går op i P og det så også skal kunne gå op i Q?
 

Resten af jeres svar kigger jeg lige nærmere på senere, og vende evt. tilbage med flere spørgsmål. Mange tak for, at har svaret!


Svar #10
14. september 2010 af majhes (Slettet)

Så er jeg her igen :-)

Jeg har rimeligt styr på det nu, men har dog et undrende spørgsmål: hvordan kommer man på den idé, at et nulpunkt  a til et polynomium kan skrives som faktor af formen (x-a)? Jeg kan udmærket se, at hvis jeg faktoriserer et polynomium vha. dets nulpunkter og derefter ganger det ud, at det giver polynomiet, men der må være et bevis for det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis a er en rod i et polynium P(x), er (x-a) en faktor i polynomiet. At dette er tilfældet følger af Algebraens fundamentalsætning og entydigheden af polynomier.


Svar #12
14. september 2010 af majhes (Slettet)

Tak, det vil jeg prøve at kigge nærmere på!


Skriv et svar til: p/q er rod i P? Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.