Fysik

Fysik aflevering

14. september 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej ! Jeg har fået stillet 2 fysik opgaver, som jeg ikke lige kan gennemskue, håber nogen kan give mig et hint eller to så jeg kan komme i gang.

Den første opgave lyder såles: En bold sparkes vandret ud fra taget af en bygning. Bolden bevæger sig umiddelbart efter sparket vandret med en hastighed på 8,3 m/s. Tagets højde over jordoverfladen er 3,8. Jeg skulle finde ud af hvor langt fra huset bolden rammer jordoverfladen. Er lidt i tvivl om hva for en formel jeg skal bruge her.

Og den anden lyder sådan: En bil kører over en bakke, som er nogenlunde cirkelformet med en radius r på 25 m, og spørgsmålet lyder hvor hurtigt bilen kan køre uden at lette på bakketoppen.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2010 af peter lind

I første opgave kan du bruge at bevægelsen i vandret retning er en jævn bevægelse og i lodret retning er det et lodret fald i tyngdefeltet. Find af den sidste hvor lang tid det tager at nå jorden. Brug denne tid til at finde, hvor langt den har kunne bevæge sig i vandret retning.

I den anden opgave. Brug at tyngdekraften skal levere den nødvendige centripetalkraft.


Svar #2
14. september 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet)

Hej tak for svaret! Jeg har fundet nogle formler for lodret bevægelse men er stadig i tvivl om hvad for nogen og hvordan jeg skal sætte ind

y=-0,5*gt2+V0y*t+y0

vy=-g*t+v0y

x=v0x*t+x0

Og til opgave 2 fandt jeg en formel der hed a=v2/r,. Skal jeg bare isolere v?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2010 af peter lind

Du skal bruge den første. Du har jo fået opgivet hvor langt den falder. Den starter jo med en hastighed på 0 m/s i lodret retning så v0y=0. Hvad y0 er er afhængig af hvilket koordinatsystem du vælger. Sætter du ind hvor langt den falder har du en ligning til bestemmelse af t.

Opgave 2. Nej det skal du ikke.  Du skal bruge dit korrekte fundne a til at finde den nødvendige kraft på bilen og sætte denne lig tyngdekraften.


Svar #4
14. september 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet)

Er y = 3.8 m? Og hvad mener du med y0 afhænger af koordinatsystemet? y0 er positionen i lodret retning til t=0 burde den så ikke være 3.8 m? Og når jeg har fundet tiden skal jeg bare indsætte i formlen x=v0x*t+x0?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2010 af peter lind

Det hele bliver beskrevet i et koordinatsystem. Et punkts koordinater i et koordinatsystem er ikke de t samme som koordinaterne for samme punkt i et andet koordinatsystem. I det aktuelle tilfælde kan du naturligt vælge koordinatsystemet hvor begyndelsespunktet ligger i taghøjden eller på jorden. (Du kan selvfølgelig vælge mange andre; men det vil ikke være smart) Hvis du vælger det første vil y0 være 0 og  jordoverfladen er så angivet ved  y =-3,8 . Hvis du vælger det andet vil y0 være 3,8 m og jordoverfladen karakteriseret ved y=0

Til det sidste Ja


Svar #6
14. september 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet)

Tak for svaret !

Til opgave kunne du forklare dybere? Det eneste størrelse vi har er r og ikke andet, hvordan skal vi finde Fres?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2010 af peter lind

Vi kender skam også tyngdeaccelerationen. Grænsen ligger hvor tyngdekraften ikke længere kan levere den nødvendige centripetalkraft.


Svar #8
14. september 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet)

Men a i den formel jeg skrev er ikk tyngdekraften?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. september 2010 af peter lind

Nej. Det er den nødvendige centripetalacceleration for at holde bilen på jorden.


Skriv et svar til: Fysik aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.