Matematik

Find ligningen for tangenten til grafen for f(x)

14. september 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej. Jeg har lavet nogle opgaver hvor jeg skal finde ligningen for tangenten til grafen for f(x) i x0. Jeg vil gerne vide om jeg har gjort det rigtigt. 

Jeg vil gerne starte med den første:

f(x)= -2x^2+6x-1             x0=2

f(x)= 2 * (-2) * xo + 6 = -4x0 +6                                  = 2 (Jeg ved ikke om man må lægge dem sammen!)

f ' (2) = -4*2 + 6 = -2

y= f ' (x0) (x-x0) + f (x0)

y= 2 (x-2) -2

y= 2x-4-2

y= 2x-6


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Nej fordi linien til tangenten skal have samme hældningskoefficient som f ' (2) = -4*2 + 6 = -2   som du rigtignok er kommet frem til.

Den liniære funktion for tangenten skal også have hældningen -2 men          y= 2x-6  som du har regnet dig frem til har hældningskoefficienten +2. Derfor er den forkert


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du finder først

f'(x0) = -4x0 + 6

og indsætter så x0 = 2 . Din værdi for f'(x0) = f'(2) = -2 er korrekt.

Du skal også beregne

f(x0) = f(2) = -2·22 + 6·2 -1 = 3

Du skal så sætte disse værdier ind i ligningen for tangenten i x0 :

y = f'(x0)·(x-x0) + f(x0)

Det sidste trin har du ikke gjort korrekt.


Svar #3
14. september 2010 af zuku (Slettet)

 Okay. Mange tak, så vil jeg prøve at regne det ud igen :)


Svar #4
15. september 2010 af zuku (Slettet)

Når man skriver:

y= f ' (x0) (x-x0) + f (x0)

Y = -2 (x-2) + ( -4 x0 + 6)

y= -2x+4-4x0+6

= -8x + 10

Er der så rigtigt?


Svar #5
15. september 2010 af zuku (Slettet)

# 3

Hvad gør du når der står (fx0)=f(2)= -2 * 2^2 +6 *2 -1 = 3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 -- Nej, det er ikke rigtigt. Du har indsat f'(x0) , hvor du skal indsætte f(x0) . Det hele er beregnet for dig i #2, du skal blot indsætte de rigtige værdier. Og hvordan kommer du fra en hældningskoefficient på -2 til en hældningskoefficient på -8 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Dér indsætter jeg x = x0 = 2 i forskriften for f(x) = -2x2 +6x -1 .


Skriv et svar til: Find ligningen for tangenten til grafen for f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.