Fysik

Farten.

18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg farten v0 ud fra tabellen:

Distance/m     45.7  50.0    54.9     60.0    91.4  100.0
Tid/s                  5.1    5.5      5.9      6.5        9.1      9.8

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

Brug et CAS-værktøj, for eksempel TII.  Indtast tiderne i L1 og afstandene i L2. Lav nu en lineær regression på L1, L2.

Farten er så lig med hældningskoefficienten af den rette linie.


Svar #2
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Kære Kieslich.

Det var netop, det, jeg gjorde. Jeg plottede værdierne ind på Excel, hvorefter jeg lavede en lineær regression, men fandt hurtigt frem til, at der måtte være noget galt, for ved lineær regression får jeg: y=0,0863x + 1,1986


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

Du har indtastet afstandene i den første liste. de skal indtastes i den anden liste. tiderne skal være på x-aksen.


Svar #4
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Gud, ja! Det var en dum fejl. Mange tak skal du have! :)


Svar #5
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Aaah. Har endnu en delopgave (sorry) som forvolder mig problemer! Teksten til opgaven er "i en simpel model vil alle verdensrekordindehaverne til at begynde med accelere med den samme konstante acceleration a indtil samme tidspunkt t0, fortsætter de alle med samme kosntante fart v0, til løbet er slut.

Men altså, ud fra ovenstående har vi bestemt v0, men hvad skal jeg se på, for at bestemme t0 og den konstante acceleration?
Jeg tænker lidt på, om jeg kan differentiere y=11,571x - 13,802 (lineær regression fra a) for at bestemme acceleration, men det kan nok ikke passe, da det jo er lig med v0. Så jeg er helt på bar bund mht. bestemmelse af t0 og a.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

En lineær bevægelse med konstant acceleration a er på formen s(t) = ½*a*t2 . kurven for løberne må altså bestå af et stykke af kurven for s(t) og derefter et stykke af kurven for f(t) (den du kalder y).

Der må gælde at s(t0) = f(t0)  de skal hænge sammen.

Det skal gå 'glat over fra den ene kurve over i den anden. Så s'(t0) = f'(t0) = v0.

Nu har du to ligninger med to ubekendte a og t0. Løs dem eller lad cas gøre det.


Svar #7
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Jeg er med på, at en lineær bevægelse med konstant a er på formen s(t) = ½*a*t2. Men resten forstår jeg ikke.

For du skriver jo, at hvis jeg differentierer s´(t), så får jeg f´(t), som er v0. Og så kan jeg heller ik se, hvordan to ligninger med to ubekendte for a og t0 kommer på banen. (det er sikkert mig, der har misforstået det hele.)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

#6

Der må gælde at s(t0) = f(t0 de skal hænge sammen.

Det skal gå 'glat over fra den ene kurve over i den anden. Så s'(t0) = v0.

Skriv de to fede ligninger.


Svar #9
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Så har jeg.

(1/2)*a*t2=f(t0)

og a*t=11.57 m/s.

Men det er da ikke nok til to ligninger med to ubekendte? :) Jeg prøvede også at isolere a i begge, men jeg kender stadig ikke f .. Så jeg har jo tre ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

se #6  f(t) er den du kalder y = din lineære regression.


Svar #11
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Jeg tror, jeg er med nu.

Dvs.:

(1/2)*a*t2=11,571x - 13,802, hvor jeg så skal bestemme t, så jeg kan indsætte t i a*t=11.57 m/s og bestemme a efterfølgende?


Svar #12
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Det værste er, at mit casværktøj ikke kan løse t ...


Svar #13
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Det værste er, at mit casværktøj ikke kan løse t ...


Svar #14
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Jeg får dette.

Vedhæftet fil:Doc1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #15
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

I TII skrives:

solve( (1/2)*a*t2=11.571x - 13.802 and a*t=11.57,t)  så får du både t og a.

bemærk at du skal bruge . som decimaltegn.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

eller i hånden:  a*t = 11.57 <=>   a = 11.57/t    indsat i første ligning fås:

(1/2)*11.57/t *t2 = 11.57*t -13.802    som er nem at finde t ud fra.


Svar #17
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Kan det passe, at du får t=2.386 og a=4.849? :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

ja


Svar #19
18. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Der er dog nogen, jeg kender, som har gjort brug af følgende:

b) s(t)=½at^2 + v0*t0 + s0

s(t)=½*((11,7m/s)/5,1s)*(5,1^2)+((11,7m/s)*t0) = 100m

t0 = 6,0s

Så nu er jeg i tvivl om, hvad der er rigtigt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. september 2010 af kieslich (Slettet)

jeg har altid ret, det nemlig  mig som er læreren.

Dem som har gjort som ovenstående har byttet rund på forløbet: de antaget at løberen løber med farten v0, og derefter accelerer.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.