Kemi

Ligevægtskonstant ud fra opløslighedsprodukter?

18. september 2010 af enlalleflab (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Hvordan kan man beregne en tabelværdi for en ligevægtskonstant ud fra tabelværdier for to stoffers opløslighedsprodukter?

Reaktionen er: PbSO4 (s) + 2 I- (aq) ⇔ PbI2 (s) + SO42- (aq)

Ko(PbSO4)=2,53•10-8 M2

Ko(PbI2)=9,8·10-9 M3

Ville være rånice hvis nogen kunne hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Du skal bare kigge på hvordan de forskellige ligevægtskonstanter er defineret

K0(PbSO4) = [Pb2+][SO42-

K0(PbI2) = [Pb2+][I- ]2

K = [SO42-]/ [I- ]2

Hvordan kan man få det nederste udtryk fra de to øverste?


Svar #2
19. september 2010 af enlalleflab (Slettet)

Man kunne jo dividere den øverste med den nederste, men det giver jo en ligevægtskonstant på 2,58.

Det har jeg bare ikke fået ligevægtskonstanten til da jeg lavede forsøget.

Jeg har 0,05 M KI (aq) på 0,5 L som jeg blander med 10 g PbSO4 (s), hvorved følgende reaktion kommer:

PbSO4 (s) + 2 I- (aq) ⇔ PbI2 (s) + SO42- (aq)

Jeg skal så beregne koncentrationen af I- ved ligevægt og derfor filtrerer jeg bundfaldet fra så jeg kun får en opløsning på 25 mL indeholdende ioner.

Jeg tirerer så denne opløsning med 20 mL 0,05 M AgNO3 (aq) indtil ækvivalenspunktet nåes og stofmængden af AgNO3 er nu lig med stofmængden af I-. Da jeg nu kender stofmængden af I- tænker jeg lidt at jeg kan dividere denne med de 25 mL=0,025 L og få koncentrationen af I- ved ligevægt.

Da K=[SO42-]/ [I- ]2 skal jeg også kende koncentrationen af SO42- ved ligevægt. har så bare beregnet stofmængden af PbSO4 (s) ud og sagt at forholdet mellem PbSO4 og SO42- er 1:1 og derfor er stofmængden den samme. Stofmængden har jeg så divideret med 0,5 L og fundet den aktuelle koncentrationen af SO42-?

Dette giver en ligevægtskonstant på 39?

Hvad er der gået galt? :D


Skriv et svar til: Ligevægtskonstant ud fra opløslighedsprodukter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.