Kemi

opløselighed

20. september 2010 af va65 (Slettet)

Opgave 2.1 Til en mættet opløsning af calciumcarbonat i ligevægt med fast calciumcarbonat sættes i tre forskellige forsøg vand eller en vandig opløsning. Gør rede for om der herved opløses eller udfældes calciumcarbonat.
1) Der tilsættes rent vand.
2) Der tilsættes 0,1 M saltsyre.
3) Der tilsættes 0,1 M CaCl2


Opgave 2.5
På en vindstille frostklar dag i et snedækket landskab er den relative luftfugtighed ca 100 %.
1) Forklar hvorfor luften opfattes som meget tør. Man kan f.eks. beregne den relative luftfugtighed i alveoleluften under antagelse af en udendørs temperatur på -150 C.


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. september 2010 af lasols (Slettet)

rent vand: du forøger volumet og sænker dermed koncentrationen, der vil derfor opløses mere stof til vi når tilbage til dne oprindelige koncentration

saltsyre: 2H+ + CO32- -> CO2 + H2O der forsvinder altså carbonat og mere stof vil opløses (le chatelier)

CaCl2: [Ca2+][CO32-]=ko vi tilsætter flere kalsiumioner og der vil derfor udfældes mere stof

2.5 (umidelbart mangler der lidt oplysninger), jeg vil gætte på der er en formel i jeres bog


Brugbart svar (3)

Svar #2
22. september 2010 af mathon

                                   CaCO3 (s)  <--->   Ca2+ (aq)  + CO32- (aq)

ligevægtsloven giver

                                                [Ca2+ (aq)] · [CO32- (aq)] = Ko = 4,8·10-9 M2


              • fortynding:
                                     ionproduktet mindskes, hvorfor ligevægten forskydes mod højre
                                     indtil   [Ca2+ (aq)] · [CO32- (aq)] = Ko
                                     dvs. opløses calciumcarbonat.
 

               • tilsættes 0,1 M saltsyre:
                                     CO32- omdannes til H2O (l) og CO2 (g), hvorfor ligevægten forskydes mod højre
                                     indtil [Ca2+ (aq)] · [CO32- (aq)] = Ko
                                     dvs. opløses calciumcarbonat.

               • tilsættes 0,1 M CaCl2:
                                     [Ca2+ (aq)] er nu større end oprindeligt og [CO32- (aq)] er den samme, hvorfor
                                     ionproduktet er større end Ko, hvorfor
                                     ligevægten forskydes mod venste
                                     med udfældelse af calciumcarbonat til følge.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2018 af hejsacom (Slettet)

Hej Mathon!

Jeg vil høre hvordan du har beregnet dig frem til opløslighedsproduktet her: [vedhæftet billede]

Håber meget du kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2018 af mathon

...opslag.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2018 af mathon

\textup{Det skal tilf\o jes at opslagene kan v\ae re lidt forskellige!}


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2018 af mathon

\textup{Mit opslag er fra \textit{Taschenbuch der Chemie} } Lautenschläger, Schröter, Wanninger.

\textup{Et opslag i } 
http://thiele.ruc.dk/kemikurser/KemiOpgaver/KCO2/tab/tab_oplprd.htm

\textup{giver: }
                     pL=8{.}06

\textup{dvs}
                     K_{sp}=10^{-8{.}6}=8{.}71\cdot 10^{-9} \; M^2


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2018 af mathon

\textup{Tredjesteds \textit{Taschenbuch Chemische Substanzen} Willmes}
\textup{findes oplysningen:}
                                          \textup{opl\o selighed af }CaCO_3\textup{ er 1.4 mg pr 100 mL}
\textup{hvoraf:}
                                          1{.}4\; \tfrac{mg}{100\; mL}=14\; \tfrac{mg}{L}=0{.}014\; \tfrac{g}{L}

                                          s=\frac{0{.}014\; \tfrac{g}{L}}{100{.}0869\; \tfrac{g}{mol}}=1{.}399\cdot 10^{-4}\; M
\textup{og}
                                          \small \small \left [ Ca^{2+} \right ]\cdot \left [C{O_3}^{2-} \right ]=s^2=\left (1{.}399\cdot 10^{-4}\; M \right )^2=1{.}96\cdot 10^{-8}\;M^2  


Skriv et svar til: opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.