Matematik

ligning med to ubekendte

24. september 2010 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.

Jeg skal løse en ligning med to ubekendte. Det er i virkeligheden til en kemisk beregning, men jeg kan ikke finde ud af den.

Jeg er kommet frem til at:

0,03098 L * 0,1007 M AgNO3 = x/74,55g/mol KCl + y/119,0 g/mol KBr.

Ud fra dette skal jeg kunne x og y, som i dette tilfælde er min mængde i gram. Jeg ved at de tilsammen vejer 0,3074g

Nogen der kan hjælpe?

Jeg har en grafregner TI89, men ved ikke hvordan jeg indtaster det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2010 af dnadan (Slettet)

Med andre ord:

Du har en opgave, hvor du har en blanding af KBr og KCl, disse salte udfælder ved tilsætning af AgNO3.

Dvs.

nAgNO3=nKCl+nKBr , hvor n=m/M

dvs.

nAgNO3= mKCl/MKCl+mKBr/MKBr,(1) hvor MKCl,MKBr , nAgNO3 er kendte.

Yderligere vides at

msamlet = mKCl+mKBr (2)

Nu har du et ligningsystem, (1) og (2). Prøv at se om du ikke kan løse det, hvis der er problemer, så skriv herinde igen.

Fortsat god aften.

Mvh. Dan


Svar #2
24. september 2010 af Rina68 (Slettet)

det var lige det jeg prøvede at skrive på den anden måde.

Mit problem er at jeg ikke helt kan gennemskue hvordan jeg kommer videre, Tror det med 2 ubekendte er let lang væk.... Kan slet ikke se hvordan jeg finder den enkelte.

Har fået svaret af andre fra klassen, men det hjælper ikke på min forståelse at vide at y=0,2002g Kbr og X = 0,1072 g KCl.

Mangler lige mellemtrinet her...


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. september 2010 af dnadan (Slettet)

Den letteste metode i dette tilfælde vil nok være substitutionsmetoden, dvs. i ligning (2) isoleres fx.

mKCl=msamlet-mKBr.

Det markerede indsættes nu i stedet for mKCl i ligning (1), som herefter løses som en almindelig første gradsligning(her skal mKBr med andre ord isoleres).

Når mKBr er fundet, bestemmes mKCl ved indsættelse i ligning (2).

Håber det hjalp en smule :-)


Svar #4
24. september 2010 af Rina68 (Slettet)

OK.

Det vil sige at så har jeg nAgNO3= mKCl/MKCl+mKBr/MKBr,(1), alså:

0,03098L*0,1007 M AgNo3 = x/74,55 g/mol KCl + y/119 g/mol KBr hvilket så vil sige : 0,00312 = x/74,55 + 0,3074-X/119

Lyder det rigtigt?

Her skal X så isoleres?


Skriv et svar til: ligning med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.