Matematik

diskokuglen..

29. september 2010 af Krustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

rumfanget af en diskokugle kan bestemmes ved formlen y = 0,52*x^3

x = diameter og y = rumgang

Der er så både en stor og en lille. Diameteren af den store er 23% større end diameteren af den lille.

hvor mange procent er rumfanget af den større diskokugle større end rumfanget af den lille?

hvordan regner jeg det? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Formlen er en potensudvikling.

Potensudviklinger har den egenskab, at når x ganges med at tal k, ganges y med tallet k^a.


Svar #2
29. september 2010 af Krustin (Slettet)

kan det så passe at den er cirka 86% større? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det ser rigtigt ud.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Er der ikke nogen der gider at forklare mig det? Jeg er igang med opgaven men forstår det ikke rigtigt :P 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Beregn (y(1,23x) - y(x)) / y(x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. marts 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Undskyld, men det forstår jeg slet intet af.. Forstår i hvert fald ikke første del med y(1,23x): hvorfor det tal? 

Og når du skriver y(x) mener du så y(0,23) ? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

y(x) står for rumfanget af en kugle med diameter x, og der er givet udtrykket i #0, y(x) = 0,52·x3 .

Vi betragter nu en kugle med diameter x og en med en diameter, der er 23% større, dvs dens diameter er 1,23x . Den store kugle har da rumfanget y(1,23x) , mens den lille kugle har rumfanget y(x) . Den forholdsvise ændring i rumfanget mellem den lille og den store kugle er da

(y(1,23x) - y(x)) / y(x) = (0,52·(1,23x)3 - 0,52·x3) / (0,52·x3) = 1,233 -1 = 0,8609 = 86,09%


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. marts 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Jeg forstår udregningen og hele forklaringen - blot én ting: hvorfor er diameteren 1,23x og ikke bare 0,23? Er lidt forvirret..


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Diameteren af den store kugle er 23% større end diameteren af den lille kugle, dvs dens diameter er 
x + x·23/100 = 1,23x


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. marts 2011 af AlaaJady (Slettet)

 Ok, tusind tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: diskokuglen..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.