Kemi

Elektrokemi...!

06. april 2005 af star (Slettet)
Hejsa!

Er igang med en opgave, der omhandler elektrokemi, og er ikke helt sikker på, om jeg har styr på det... føler at jeg roder rundt i det... men det er en opgave fra den "røde bog", som hedder 7.6:

Et element er opbygget af en halvcelle bestående af en sølvstang i en 0,0108 M AgNO3-opløsning og en halvcelle bestående af en jernstang i en 0,00543 M FeSO4-opl. Begge er forbundet med en saltbro og temp. er 25 grader.
a) Tegn cellediagrammet for elementet, idet jernhalvcellen placeres til højre.

svar: Ag(s)| Ag+ (aq, 0,0108M)||Fe2+ (aq,0,0058M)| Fe(s)

b) Beregn elektrodepotentialerne for de to halvceller:

svar: U(nul) = U(nul)* - 0,059V/2 *log([Ag+]^2/[Fe2+]) = 2,12V

c) Beregn elementets elektromotoriske kraft.

svar: U(nul)= e(højre)-e(venstre) = -0,44V-0,80V = -1,24V

Har jeg løst opgaven rigtig???

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2005 af frodo (Slettet)

b) Forkert. det er ikke det du blover bedt om at finde. Du skal finde e(h) og e(v).

c) jaa..Men nej. Det du har fundet er standardværdien, og her kan du anvende de resultater, som du skulle have fået i b)

Svar #2
06. april 2005 af star (Slettet)

Ok så det vil sige, at b og c skal byttes om sådan så, at b bliver:
U = e(h)- e(v)= -0,44V-0,80V = -1,24V

og så c, som bliver:

-1,24 -(0,059V/2) log(0,0108^2/0,00543)
= 2,12V

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2005 af frodo (Slettet)

nej.. Find elektrodepotentialerne i b) og ikke noget med U(!!!)

Svar #4
06. april 2005 af star (Slettet)

Ok nu er jeg helt forvirret... er elektrodepotentialet ikke defineret ved U = e(Fe)- e(Zn)...?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2005 af frodo (Slettet)

det er ikke elektrodepotentialet. Det er den elektromotoriske kraft!

og den elektromotoriske kraft, finder du ved at tage forskellen imellem de to elektrodepotentialer.

Du slår elektrodepotentialet op og anvender det, men det afhænger også af koncentrationen, så du skal finde en formel, hvormed du kan regne elektrodepotentialet e.

Svar #6
06. april 2005 af star (Slettet)

Jeg forstår intet nu... hvilken formel er det jeg skal bruge...? og i øvrigt er c'eren så rigtig?

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2005 af frodo (Slettet)

slå op i din bog under elektrodepotentialer.

Svar #8
06. april 2005 af star (Slettet)

Jamen er altså er det så denne formel:
e = e^* - (0,0592V / z)* log(Y)
hvor jeg først tager Ag og derefter Fe, således at jeg får to facit..?

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. april 2005 af frodo (Slettet)

jepper.. :D

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. april 2005 af frodo (Slettet)

når du har de to facit,så vend lige tilbage til c'eren

Svar #11
06. april 2005 af star (Slettet)

Ok så får jeg følgende facits:

Ag : e= 0,80V - (0,0592/2)log(0,0108) = 1,63V

Fe: e= -0,44 - (0,0592/2)log(0,00543) = 1,06V

Er det rigtigt?

er det svaret på b'eren?

Svar #12
06. april 2005 af star (Slettet)

Nårh... så c bliver:

1,06V - 1,63V = -0,57V ??!

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. april 2005 af frodo (Slettet)

det er næsten rigtigt. Du skal tage logaritmen til den reciprokke værdi af koncentrationen.

Og ja, så regner du c på den måde, når du har korrigeret dine værdier.

Svar #14
06. april 2005 af star (Slettet)

Ag : e= 0,80V - (0,0592/2)log(1/0,0108) = 1,52V

Fe: e= -0,44 - (0,0592/2)log(1/0,00543) = -1,06V


og så: -1,06-1,52 = -2,58V

er det så rigtigt nu altsammen...?

Brugbart svar (0)

Svar #15
06. april 2005 af frodo (Slettet)

ja, sån må den skulle være.

Svar #16
06. april 2005 af star (Slettet)

sikker? heller ikke nogen regnefejl?

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. april 2005 af frodo (Slettet)

ahh.. syntes nok, at der var noget, der ikke helt passede. Ved beregningen af sølv-halvcellens elektrodepotential, skal du ikke dele de 0,0592V med 2, da sølv jo en en monovalent ion. Der skal altså kun stå 1, da der kun overføres 1 elektron i dette tilfælde.

Brugbart svar (0)

Svar #18
06. april 2005 af frodo (Slettet)

og jern-halvcellen er rigtig nok skrevet op, men forkert tastet ind, da det giver -0,51V. Udregningen er dog korrekt

Svar #19
06. april 2005 af star (Slettet)

ok så det bliver istedet:

Ag : e= 0,80V - (0,0592/1)log(1/0,0108) = 1,46V

og så bliver det så:
og så: -1,06-1,46 = -2,52V

Brugbart svar (0)

Svar #20
06. april 2005 af frodo (Slettet)

øhh.. Dine udregninger er rigtigt nok skrevet op, men du får et forkert resultat.

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.