Kemi

Hjælp ønskes :S

03. oktober 2010 af ramuk (Slettet)

Hej derude:)

Igen sidder jeg med en opgave som jeg ikke kan knække:S

Så er der nogen der vil hjælpe mig ?

En hvidvin er tilsat SO2 som konserveringsmiddel. For at bestemme SO2-koncentrationen gøres vinen sur, hvorefter

200ml af vinen titreres der med en 0,0208M KMnO4-opløsningen.

2H2O + 5SO2 + 2MnO4- -----> 5SO42- + 2Mn2+ + 4H+

Til titreringen blev der anvendt 9,10mL af KMnO4-opløsningen.

a) er lavet ;)

b) Beregn den formelle koncentration af SO2 i vinen.

c) Beregn vinens SO2-indhold (i mg/L).

I stedet for SO2 anvendes ofte natriumsulfit som konserveringsmiddel for vil.

d) Beregn masse af den mængde natriumsulfit, der skal tilsættes pr.liter vin for at opnå et S-indhold af samme størrelse som i den undersøgte vin.

e) Sammenhold dine resultater med positivlistens angivelser.


*** Der er ådenbart en som har haft samme spørgsmål oppe, men kan ikke se sammenhængen, desuden er der et ekstra spørgsmål i opgaven hvilket er " c) "

Hilsen Stina :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

b) 9.10 mL = 9.10 * 10-3 L ⇒ n(MnO4-) = c * V = 0.0208 M * 9.10 * 10-3 L = 1.89 * 10-4 mol
der går 2 permanganat for 5 SO2, altså er
n(SO2) = 5/2 * n(MnO4-) = 4.73 * 10-4 mol

Volumen af vinen var 200 mL, altså bliver c(SO2) = n(SO2) / V = 2.36 * 10-3 M = 2.36 mM

c) SO2 vejer 64.07 g * mol-1
[g/L] = [mol/L] * [g/mol]
c = 2.36 * 10-3 mol * L-1 * 64.07 * g * mol-1 = 0.151 g * L-1 = 151 mg * L-1

d) Natriumsulfit er NaSO3. Der for 1 mol af dette molekyle altså 1 mol S, hvilket der også var i ovenstående mht. SO2. Stofmængden skal da være det samme, og vi kan heraf regne mængden der skal bruges ved

m = n * M  = 2.36 * 10-3 * M(NaSO3) = 0.243 g (per liter vin)

- - -

Ret mig venligts hvis der er gået noget galt, jeg er lidt sløv her til aften.


Skriv et svar til: Hjælp ønskes :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.