Fysik
Hjælp til fysik opg fra spektrum2
08. april 2005 af
mariaa (Slettet)
opg 1. Målelig mængde
Et af de stoffer, som undslap ved ulykken i Tjernobyl, var 137Cs, som har en halveringstid på 30år. Det er siden vurderet, at der undslap 12kg.
a) Beregn aktiviteten fra 12kg af stoffet.
Jordens overflade har arealet 5,1*10^14 m^2.
b) Hvad bliver aktiviteten på 1m^2, hvis stoffet spredes jævnt ud over jordens overflade?
Moderne, målemetoder kan registrere en aktivitet på 10 Bq/m^2.
c) Ville det jævnt fordelte cæsium kunne registreres?
Et af de stoffer, som undslap ved ulykken i Tjernobyl, var 137Cs, som har en halveringstid på 30år. Det er siden vurderet, at der undslap 12kg.
a) Beregn aktiviteten fra 12kg af stoffet.
Jordens overflade har arealet 5,1*10^14 m^2.
b) Hvad bliver aktiviteten på 1m^2, hvis stoffet spredes jævnt ud over jordens overflade?
Moderne, målemetoder kan registrere en aktivitet på 10 Bq/m^2.
c) Ville det jævnt fordelte cæsium kunne registreres?
Svar #1
08. april 2005 af Epsilon (Slettet)
a) Beregn antallet N af Cs-137-kerner på grundlag af den samlede masse M = 12kg og atommassen for Cs-137.
Henfaldskonstanten k kan beregnes ud fra halveringstiden T½ = 30år. Hvordan finder man så aktiviteten?
b) Jævn fordeling betyder blot, at aktiviteten skal deles med Jordens overfladeareal.
c) Den skulle være til at overkomme :-)
//Singularity
Henfaldskonstanten k kan beregnes ud fra halveringstiden T½ = 30år. Hvordan finder man så aktiviteten?
b) Jævn fordeling betyder blot, at aktiviteten skal deles med Jordens overfladeareal.
c) Den skulle være til at overkomme :-)
//Singularity
Skriv et svar til: Hjælp til fysik opg fra spektrum2
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
