Fysik

Hjælp til fysik: Opvarmning, smeltning & fordampning

06. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa. :-D

Jeg er nu kommet i gang med min tredje aflevering i fysik. (Gud, hvor er det dog svært!)

Opgaverne som jeg ikke kan finde ud af(i den vedhæftede fil - under dette spørgsmål) er: opg. 9 til 12. Håber I vil hjælpe mig med disse.

Tak på forhånd. :-)

/Selma.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Du skal bruge formlen på side 64. E=mcΔt

Begynd hver opgave med at skive op, hvad du ved. I opgave 9 har du m=300g=0,300 kg, Δt=60ºC-15ºC=45ºC og du kan finde c i tabellen på side 65 til c=2430J/(kgºC) og så skal du bare sætte ind.

God arbejdslyst.


Svar #2
07. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Tusind tak. Har lavet opg. 10. Måske du kan fortælle mig hvordan jeg skulle lave opg. 11 + 12?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Det i princippet det samme, der er bare alle mulige besværligheder indlagt med at bestemme massen og temperaturforskellen.

I opgave 11 skal du have fundet ud af, hvor meget 71000 m3 vand vejer. Temperaturforskellen skal du selv bestemme, men det er forskellen mellem de 50ºC og så din stuetemperatur.

I opgave 12 gør du bare det hele for både luft, mursten og træ og lægger energierne sammen. Til sidst skal energien omregnes til kWh  for at regne prisen ud.


Svar #4
07. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Tak for hjælpen. Det er værdsat! :-D

Men forstod dog ikke helt, hvad jeg skulle i opg. 12? :)

Når jeg læser opgaven er der bare alt for mange tal, så det hele bliver bare et stort rod. Men jeg har prøvet, ved ikke om det er rigtigt .. Men skal man regne energien ud fra de tre ting som man gjorder i opg. 11? Så siger du at man skal lægge sammen, det forstår jeg ikke helt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Prøv at sortere i luft, mursten og træ og regn dem ud hver for sig.

Når du har fundet energien for hver af dem, lægger du dem sammen, og du har energien til at opvarme huset.

Med den slags opgaver kan jeg godt lide at lave en tegning. I dette tilfælde en husformet ballon med luft, en bunke mursten og træ.


Svar #6
09. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Mange tak! Så er denne opgave lavet! :)

Mit sidste spørgsmål: Jeg har lavet opg. 13, men tror jeg har lavet den forkert.

Sådan her har jeg lavet opgaven: Smeltning: 334,4 * 0,3 = 100,32 J, Er det helt forkert & skal jeg regne mere ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Ja, du skal regne lidt mere. Det er ikke forkert, det du har lavet, men ikke helt nok.

Du har beregnet energien for at smelte isterningen og det er jo en god start. Men den skal også varmes op til smeltepunktet før de smelter.

Den rigtig lede kommer til sidst, for du kender ikke sluttemperaturen, men ved bare at afkølingen af vandet i kanden er den samme som energien, der skal smelte og opvarme isterningen. Du får altså en ligning med sluttemperaturen som ubekendt.


Svar #8
09. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Okay. :) Så når jeg skal udregne den energi, som skal til for at opvarme isen. Skal jeg så bruge denne form for udregning: E = C * M * ΔT ? Er M = 300 g (og skal de regnes om til kg) C = ? & ΔT = -18 - 0 = 18 ?

Til den "lede" opgave :-D Skal man så bruge den samme udregning som overstående?


Svar #9
09. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

*Hovsa. Mente: ΔT = -18 - 0 = - 18 ?


Svar #10
09. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Kan det passe at resultatet er = - 1805760 ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Opvarmningen af isen til 0

E=mcΔt=0,3kg*2,04kJ/(kgºC)*18ºC

Smeltning

E=mL=0,3kg*334,4kJ

i alt får jeg 111,3 kJ

Den Lede:

Opvarmning af is = afkøling af vand giver at

111,3 kJ + 0,3kg*4,19 kJ/(kgºC)*T=2kg*4,19kJ/(kgºC)*(16ºC-T)

Det giver T=2,4ºC, hvis jeg har regnet rigtigt og det passer meget godt med erfaringer fra dagligdagen. 16ºC vand kunne være fra vandhanen og 300 g is er temmelig meget, så det skal nok blive dejlig koldt vand:-)


Svar #12
10. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Tak igen. Hvor får du tallet 4,19 fra? :)


Svar #13
10. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Er det sådan her:

111,3 + 0,3 * 4,19 * 2 * 4,19 * 16. Dette får jeg til: 279,8


Brugbart svar (1)

Svar #14
10. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Læg mærke til T. Det er den ukendte temperatur af isvandet, når isen er smeltet. Det jeg har skrevet op er altså en ligning for T.

De 4,19kJ/(kgºC) er vands specifikke varmekapacitet.


Svar #15
10. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Kan det passe at resultatet er 279,8? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

279,8 hvad?


Svar #17
11. oktober 2010 af AlTgodtxx (Slettet)

Hehe, det er lige meget nu :-)

- Men jeg vil bare sige tusind tak for alt hjælpen. Jeg ville ikke kunne have gennemført denne aflevering uden din hjælp! Mange tak :-)

De er rigtig fedt at du gad give dig tid til mig!

Tak herfra.

/Altgodt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Selv tak:-)


Skriv et svar til: Hjælp til fysik: Opvarmning, smeltning & fordampning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.