Matematik

Andengrads - uligheder!

06. oktober 2010 af indigoen (Slettet)

Hej, jeg har to opgaver, som jeg gerne vil have noget hjælp til:

opgave 1

a) Givet f(x) = x^2 + x - 1 og g(x) = 2 - x. Tegn graferne for f og g i samme koordinatsystem. Løs ligningen f(x) = g(x). Løs uligheden f(x) ≤ g(x).

b) Givet f(x) = x^2 + 2x - 8 og g(x) = -x^2 - 2x + 8. Tegn graferne for f og g i samme koordinatsystem. Løs ligningen f(x) = g(x). Løs uligheden f(x) ≤ g(x).

Opgave 2

Givet f(x) = -x^2 + 6x -3. Løs ligningen f(x) = 5.

For hvilke værdier af tallet c har ligningen f(x) = c

1) ingen løsninger? 2) netop én løsning? 3) netop to løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2010 af peter lind

I 1. er det sandsynligvis meningen at du skal aflæse svaret af dine grafer.

2. Find diskriminanten d. Hvs d>0 er der 2 løsninger, Hvis d=0 er der en løsning og hvis d <0 er der ingen løsning


Svar #2
06. oktober 2010 af indigoen (Slettet)

Jeg skal da ikke bare aflæse, når der står løs ligningen, og løs uligheden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2010 af peter lind

Man kan godt løse ulighederne grafisk; men her er så en anden mulighed Træk g(x) over på venstre side så du har f(x)-g(x) = 0. Løs ligningen f(x)-g(x) = 0. Rødderne kaldes r1 og r2. f(x)-g(x) kan så skrives som a(x-r1)(x-r2), hvor a er koefficienten til x2.Du kan så løse ulighederne ved at bruge at hvis antallet af negativ faktorer er ulige bliver resultatet negativ ellers ikke. Se på din graf som støtte.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Når du har løst ligningen, kan du på grafen se om f(x) eller g(x) ligger øverste på stykket mellem de to skæringspunkter. Dette fortøller også hvilken af funktionerne der er størst.

f(x) ≤ g(x) der hvor fs graf er nederst det kan være et stykke mellem skøringspunkterne eller 2 stykker, der ligger yderst til venstre og yderst til højre


Svar #5
06. oktober 2010 af indigoen (Slettet)

Jamen jeg skal ikke bare vide hvilken der er størst. I facit står dette eksempelvis:

Opgave 1

a) Ligning: x =-3 eller x = 1. Ulighed:-3 ≤ x ≤ 1


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man løser uligheden f(x) ≤ g(x) hvor f(x) = x2 + x -1 og g(x) = 2 -x , ved at omskrive den lidt:

x2 + x -1 ≤ 2 - x ⇔ x2 + 2x -3 ≤ 0 .

Et 2.-gradspolynomium med positiv koefficient til x2 er = 0 i dets rødder, og det er < 0 mellem de to rødder, og det er > 0 uden for de to rødder. Man skal derfor først finde rødderne i den tilhørende ligning x2 + 2x -3 = 0 , der har d = 22 -4·1·(-3) = 4+12 = 16 = 42, så rødderne er x = (-2±4)/2 , dvs x = -3 eller x = 1 .

Løsningen til den oprindelige ulighed er derfor -3 ≤ x ≤ 1 .


Svar #7
07. oktober 2010 af indigoen (Slettet)

okay mange tak,


Skriv et svar til: Andengrads - uligheder!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.