Matematik

Fordampende olie

06. oktober 2010 af ramuk (Slettet)

Nogen der kan hjælpe :S

En hurtigt fordampende olie løber med jævn fart ud i havet. Olien fordeler sig i et tyndt lag på overfladen. Med A(t) betegnes dat areal (m2), som olien dækker til tidspunktet t (timer). Så længe der tilføres olie, er A den løsning til differentialligningen

dA/dt = 103 - 0,2 • A, hvor A(0) = 0.

a) Bestem en forskrift for A:

b) Bestem lim_A(t), og giv en fortolkning af dette tal.

                t→∞

-Stina


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2010 af peter lind

Brug et CAS værktøj til det.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2010 af NejTilSvampe

 Det er en linæer ikke-homogen differentialligning. 

de har den generelle løsning er y = C*e^-A +p(x)  for differentialligningen y'+ax = b  (så vidt jeg husker)

hvor p(x) er en partikulær løsning

mit gæt til p(t) ville være  p(t) = 103/0,2 = 5*103 = 515. Lad os se om det kan være en løsning.

(515)' = 103-0.2*515  = 0   så det er en løsning.

A(t) = C*e^-0,2t + 515

A(0) = C+515 = 0 => C = -515

A(t) = 515 - 515e^-0,2t

hvis t går mod uendelig så går e^-0,2*oo   mod 0. så A(t) går mod 515.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2010 af NejTilSvampe

 Du kan iøvrigt også bare seperere variablerne.

dA/dt = 103 - 0,2*A

dA/dt = 0,2*(5*103-A)

∫ 1/(515-A) dA = ∫ 0,2 dt


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

Hvodan benytter man CAS-lommeregneren til den udregning???


Skriv et svar til: Fordampende olie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.