Matematik

matematik opgaver!

10. oktober 2010 af nuursa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har siddet med disse sidste opgaver her i flere timer men kan intet  finde af løsninger, så please er der ingen der lige kan kigge på dem? 

 forkort brøken: x2 +2x / 4x+8

Bestem rødderne i andengradspolynomiet og faktorisere polynomiet: f(x)= x2 - x - 2

Reducere udtrykket:  (2a + 3b)2 - 3b(4a + 2b)(2a - b)

Det astronomiske fænomen >>lysende sky<< kan iagtsættes i DK i perioden juni til august. en enkel metode til at bestemme afstanden fra jorden til en lysende natsky består i, at to observatører A og B måler vinklen mellem vandret og sigtelijen til skyen C. De to observatører er anbragt, så punktet D ligger lodret under C og den vandrette linje gennem A og B. 

Beregn afstanden  DC fra jorden til skyen, når der foreligger følgende målinger:

α=27,7ο

β=37,6ο

AB=50km


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Forkort brøken: 

x2 +2x / 4x+8 =
 

x(x + 2) / 4 (x +2) =

x / 4


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2010 af nubsedasse (Slettet)

Den første opgave:

(x^2 + 2x) / (4x + 8)

Andengradsligningen x^2 + 2x kan faktoriseres, såfremt den har en løsning. Resten er brøkregning

Har den 2 løsninger, kan du faktorisere således:

(x - r1)(x - r2)

diskriminanten er d = b^2 - 4ac    og andengradsligningen har formen ax^2 + bx + c

a=1 b=2 og c=0


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2010 af nubsedasse (Slettet)

Øv, lucillepostej, du spilder ikke papiret. Selvfølgelig sætter man bare x uden for i den ene ligning... fælles faktorer.


Svar #4
10. oktober 2010 af nuursa (Slettet)

 hvad nu er jeg helt ude af den :O

altså (x^2 + 2x) / (4x + 8) er EN opgave for sig selv! og den skal bare forkortes og ikke faktoriseres.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2010 af nubsedasse (Slettet)

Lucillepostejs svar er det nemmeste og det helt korrekte, nemlig at sætte en fælles faktor, x, uden for parentes og så forkorte. På højresiden, har du 4 og 8 som går op i hinanden, så 4 er glimrende at sætte uden for parentesen. Og så får du som lucillepostej siger.

Hvis du, som jeg gjorde, overså den sejeste metode, blot at sætte x uden for parentesen, får du dog det samme resultat, altså ved at løse 2.gradsligningen og faktorise.


Svar #6
10. oktober 2010 af nuursa (Slettet)

 når haha okay ja fandt jeg også ud af :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. oktober 2010 af nubsedasse (Slettet)

Et lille hint til den næste:

f(x)= x2 - x - 2

Der gælder:

Hvis a  i en andengradsligning er positiv, så er parablen en smiley.
Er a negativ gælder det akkurat modsatte, så er parablen også negativ

Hvis du sætter x=0 ind i f, får du -2

I og med du ved det er en glad parabel fordi a er positiv og at den skærer y-aksen i -2
kan du se at den også har to rødder, altså to løsninger.

Så du kan roligt behandle den som en andengradsligning med to løsninger og faktorisere den :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2010 af nubsedasse (Slettet)

Jeg har den viden om parabler fra et dokument jeg fandt om parabler via google. Der står meget nyttigt :)


Svar #9
11. oktober 2010 af nuursa (Slettet)

 jeg forstår stadig ikke hvordan det skal gøres :(

please er der ikke nogen der vil hjælpe mig lige med de sidste skal nemlig aflevere dem imorgen :O 


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. oktober 2010 af nubsedasse (Slettet)

Den sidste,

"... at to observatører A og B måler vinklen mellem vandret og sigtelijen til skyen C. De to observatører er anbragt, så punktet D ligger lodret under C og den vandrette linje gennem A og B.

Beregn afstanden DC fra jorden til skyen, når der foreligger følgende målinger:

α=27,7ο

β=37,6ο

AB=50km "

Tegn trekanten BAC. Sæt de kendte vinkler ind. Vinkelsummen i en trekant er 180 grader. Beregn vinklen c (180-37,6-27,7).

Da du ved at punktet D ligger lige lodret under C, kan du tegne en lodret linje fra D til C og du har nu to trekanter
I: ACD og II: BDC. Begge trekanter er retvinklede. Vinkelsummen er og vil altid være 180 grader i en trekant og du har stadig vinklerne α og β samt begge trekanternes rette vinkel, så den manglende vinkel i ACD er 180-90-27,7 og den manglende vinkel i BDC er 180-90-37,6

Nu har du alle vinkler i alle tre trekanter. Herfra ville jeg bruge sinus-relationen, ( A / sin α) = ( B / sin β) = ( C / sin c), til at beregne de manglende sider. Linjestykket AB på 50 km, kan du kalde C.


Svar #11
12. oktober 2010 af nuursa (Slettet)

 okay tak har også en anden opgave her: 

Antallet af landbrug i Danmark kan for perioden 1983-2000 med god tilnærmelse beskrives ved modellen Y= -2600x + 98680 hvor y er antallet af landbrug og x er antal år efter 1983

>  Hvad fortæller tallene -2600 og 98680 om antallet af landbrug i perioden 1983-2000?


 


Skriv et svar til: matematik opgaver!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.