Matematik

x-koordinat ud fra tilsvarrende y-koordinat, et punkt og en vinkel

11. oktober 2010 af XTHFGS (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Som det ses er en opgave stillet op i det vedhæftede dokument. Det er mig selv der har formuleret det, da jeg sidder lidt fast med en større beregning.

Vedhæftet fil: Studieportalen.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Kan ikke læse dogx-filer


Svar #2
11. oktober 2010 af XTHFGS (Slettet)

Her er den i doc.

Vedhæftet fil:Studieportalen.doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Cirklen har centrum på y-aksen i punktet (0 ; -R +|DJ|) og den har radius R =237,3m , |DJ|=12,8m. Dermed kan cirklens ligning bestemmes:

x2 + (y+R-|DJ|)2 = R2 .

Punktet E ligger på linien gennem cirklens centrum (0 ; -R+|DJ|) og punktet K(a ; 0) , hvor a = 18m.

Liniens ligning kan dermed bestemmes, og punktet E kan da bestemmes som det ene af de to skæringspunkter mellem cirklen og linien. Der vælges det skæringspunkt, hvor både x og y er > 0.


Svar #4
11. oktober 2010 af XTHFGS (Slettet)

Undskyld hvis jeg virker dum. Men jeg forstår ikke fremgangsmåden i ovennævnte eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Opgaven går ud på at bestemme koordinaterne til punktet E. Det fremgår af den vedhæftede figur, at cirklen har centrum på y-aksen i punktet (0 ; -R+|DJ|) og cirklens radius er R = 237,3m , hvor |DJ| = 12,8m . Cirklens ligning er derfor (se #3)

x2 + (y+R-|DJ|)2 = R2 , der reduceres lidt til

x2 + y2 +2(R-|DJ|)y + |DJ|2 -2R·|DJ| = 0

Punktet E ligger på linien gennem cirklens centrum (0 ; -R+|DJ|) og punktet K(a ; 0) , hvor a = 18m.

Denne linie har derfor hældningskoefficienten (R-|DJ|)/a og går gennem punktet K(a ; 0), så dens ligning er

y = ((R-|DJ|)/a)(x-a) = ((R-|DJ|)/a)x - (R-|DJ|)

Punktet E kan derfor findes som et af skæringspunkterne mellem cirklen og linien. Isoler x af liniens ligning og indsæt det i cirklens ligning til bestemmelse af y. Punktet E svarer til den løsning (x,y), hvor x>0 og y>0 .


Svar #6
11. oktober 2010 af XTHFGS (Slettet)

ARRGH.

Jeg kan ikke få det til at passe. Det kan da ikke give 12,1....


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg finder koordinaterne for E til (x ; y) = (18,965m ; 12,041m)


Svar #8
11. oktober 2010 af XTHFGS (Slettet)

Hmm, bruger du mathcad? Så kan jeg prøve at sende beregninger.

Ellers vil jeg gerne vide hvordan det skal gøres. Jeg er træt og udkørt efter at have arbejdet nonstop de sidste par timer. Så du må bære over med mig.


Svar #9
11. oktober 2010 af XTHFGS (Slettet)

Forresten, så skal du have tusind tak for din hjælp indtil videre. Det er fantastisk og jeg er taknemmelig for så god hjælp.


Skriv et svar til: x-koordinat ud fra tilsvarrende y-koordinat, et punkt og en vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.