Matematik

Hjælp til omvendt funktion

12. oktober 2010 af AStrandfelt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Har funktionen:
s(x)=(1/100)x^2+(1/10)x

Hvor jeg så skal finde den omvendte funktion, altså s^-1. Jeg er desværre gået totalt i sort. Burde kunne klare den uden problemer, men har vist brug for hjælp fra et par friske øjne.

Håber, en eller anden har 5 min til at hjælpe mig med, hvordan jeg regner det ud! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2010 af mathon

               

                             y = (1/100)x2 + (1/10)x

                             100y = x2 + 10x

                              x2 + 10x - 100y = 0

                              s-1(y) = x = -5 ± 5√(1+4y)           y ≥ -(1/4)

 hvor en af løsningerne skal forkastes ud fra nogle præmisser, som du ikke har oplyst her


Svar #2
12. oktober 2010 af AStrandfelt (Slettet)

Tak for hjælpen!

Er helt med indtil det sidste. Men hvordan går du fra:

x2 + 10x - 100y = 0

til:

s-1(y) = x = -5 ± 5√(1+4y) y ≥ -(1/4)

? :-)

Det ligner en andengradsligning, men er ikke helt sikker. Der er jo to ubekendte. Der har jeg ikke prøvet før. :-)

I øvrigt, så gælder det for s(x) at Dm(s) er [0,∞[


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den omvendte funktion beskriver x som funktion af y. Derfor løser man med hensyn til x, dvs. man finder rødderne i 2.-gradsligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2010 af mathon

da
            Dm(s) er [0,∞[
er
                     s-1(y) = x = -5 + 5√(1+4y)             y ≥ -(1/4)


Skriv et svar til: Hjælp til omvendt funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.