Fysik

Fysik hjælp..neeeeded!

12. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 Til fremstilling af pommes frites skal der i en aluminiumsgryde opvarmes 1,0 kg olie fra 20 °C til 250 °C. Oliens varmefylde er 1,8 J/(g* °C). grydens masse er 0,65kg, og dens varmefylde kan slås op. (Varmfylden er på 896 J/kg/K)

a) Hvor meget energi kræver opvarmningen?

b) Hvor lang tid tager det med en kogeplade på 1500 W, når ingen energi går tabt?

I praksis tager opvarmningen 8,0 min.
c)Hvor stort er energitabet?

Håber på jeres hjælp og forklaring.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Beregn energien Q = c·m·ΔT for olien og for gryden; den samlede energi er summen af de to energier.

b) Benyt at effekten er P = E/Δt , hvor E er energien fra a) og Δt er tiden uden energitab.


Svar #2
12. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 a) 1.8*1*230+0.9* 0.65kg*230 = 548.55 KJ

?? Er det rigtigt ?? Og hvordan skal man opstille det når man skal svare?? På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det ser ikke rigtigt ud. Omregn, så der er overensstemmelse med enhederne. Varmefylden for olien er givet i J/g/K. Hvor kommer de 0.9 fra i det andet led? I en opstilling forklarer du i detaljer, hvad du gør, så andre kan forstå det.


Svar #4
12. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 Kogepladens effekt P=1500 W
Massen af gryden mgryde = 0.65 kg
Massen af gryde og olie mgryde+molie= 1,65 kg
Masse af olie mvand= 1 kg
Starttemperaturen t1=20 °C
Sluttemperaturen t2=250 °C
Opvarmningstiden Δ=480 s

Oliens varmefylde er 1,8 J/(g* °C)
Grydens varmefylde er 896 J/kg/K

hmmm forstår virkelig ikke hvordan jeg så skal skrive det op..


Svar #5
12. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 Håber virkelig på din hjælp!! 

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Oliens varmefylde skal omregnes til J/kg/K; den er givet i J/g/K , men masserne regnes jo i kg. Så

Q = (c·m)olie·ΔT + (c·m)gryde·ΔT = 1800J/kg/K·1kg·230K + 896J/kg/K·0.65kg·230K

   = 4.14·105J + 1.34·105J = 5.48·105J

Effekt P = 1500W, så tiden er

t0 = Q/P = 5.48·105J/1500W = 365.3 s.

I praksis tager det t = 8 min = 8·60s = 480s. ved en effekt på P = 1500W bruges der i elektrisk energi

E = P·t = 1500·480J = 7.20·105J .

Energitabet er da E-Q = (7.20-5.48)·105J = 1.72·105J


Svar #7
12. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 Jeg forstår desværre ikke disse tal der fremgår her : 

4.14·10^5J + 1.34·105J = 5.48·10^5J

Hvis jeg vil omsætte disse tal til kJ, hvordan kan jeg gøre det ..

Tusinde tak for din hjælpsomhed. 


Svar #8
12. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 Men jeg vil bare gerne forstå, had det er for nogle tal : 4.14·10^5J + 1.34·105J = 5.48·10^5J

Jeg forstår desværre ikke hvor de kommer fra :-(


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er de to led udregnet

colie = 1800J/kg/K

molie = 1kg

cgryde = 896J/kg/K

mgryde = 0.65kg

colie·molie·ΔT = 1800·1·230J = 4.14·105J

cgryde·mgryde·ΔT = 896·0,65·230J = 1.34·105J

--------------------------------

#7

1kJ = 103J


Skriv et svar til: Fysik hjælp..neeeeded!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.